Overslaan en naar de inhoud gaan

Systeem voor vaccinatieregistratie mist nog steeds veel data

Het vaccinatieregistratiesysteem CIMS is al maanden klaar voor gebruik, maar er ontbreekt nog altijd data van andere partijen dan de GGD. Het RIVM heeft daarom nog steeds geen volledig zicht op de vaccinatiegraad. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat er een nieuwe taskforce is opgericht om knelpunten weg te nemen. De taskforce gaat nu als eerste het systeem aanpassen om betere feedback te geven.
vaccinatie
© Shutterstock
Shutterstock

CIMS (COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem) is speciaal ontwikkeld om het aantal coronavaccinaties bij te houden. In het systeem komen de vaccinatieregistratiegegevens van mensen die toestemming geven om die data te delen met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het RIVM mag deze data dan ook verwerken.

Stond in januari al klaar

Hoewel het systeem in januari al klaar was voor gebruik, meldde het RIVM in april dat er nog veel data ontbreekt in het systeem. Destijds was CIMS voor iets meer dan 75% ingevuld, al schommelt het getal wel. Sindsdien heeft adviesorgaan OMT (het Outbreak Management Team) met klem de andere betrokken organisaties opgeroepen om de vaccinatiecijfers door te geven. Ook het Bijwerkingencentrum Lareb heeft zorgen geuit over de situatie. "Ik sluit mij hierbij aan en ben daarom in gesprek met de betrokken partijen", schrijft demissionair minister De Jonge nu in een Kamerbrief.

Maar er ontbreken nog altijd data in het systeem, meldt de demissionair minister. Van huisartsen ontbreekt nog 44% van de data en van zorginstellingen zit nog bijna 53% van de gegevens niet in het centrale registratiesysteem. "Oorzaken hiervan zijn naast vertraging in het doorkomen van de gegevens ook fouten in data of ontbrekende onderdelen van data. Het RIVM doet belrondes om specifieke oorzaken en mogelijk knelpunten op te halen."

Systemen gaan feedback geven

Eén van die knelpunten is dat de bronsystemen de levering van data niet bevestigen, zo gaven verschillende partijen aan. Om deze en andere knelpunten op te lossen, is eerder deze week in een bestuurlijk overleg besloten om een taskforce op te richten met het RIVM, softwareleveranciers van de bronsystemen, en zorgkoepels van huisartsen en zorginstellingen.

De eerste opdracht van de taskforce ligt naar aanleiding van de feedback al klaar, schrijft De Jonge. "De taskforce gaat in een kort tijdbestek realiseren dat prikpartijen feedback krijgen als zij vaccinatiedata hebben doorgeven en dat er een reminder wordt gestuurd als zij de vaccinatiedata nog niet hebben aangeleverd." Mochten er nog andere knelpunten naar voren komen uit de belrondes van het RIVM, dan gaat de taskforce die ook aanpakken.

Ook monitort het RIVM actief welke data nog niet ontvangen is, analyseert het eventuele oorzaken nader en voert het verbeteracties door. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische ondersteuning of verduidelijkingen voor de gegevensinvoer. "Ook zijn de leveranciers van de in gebruik zijnde informatiesystemen gevraagd de klanten die nog geen gegevens hebben geleverd aan het RIVM actief te benaderen en hen te wijzen op de noodzaak dit alsnog te doen en de klanten hier zo nodig bij te helpen", aldus De Jonge.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in