Innovatie & Strategie

Wetenschap
mondkapje

Supercomputer says: mondmasker heel effectief

's Werelds krachtigste super gebruikt voor analyse van gedrag aerosolen.

© CC0 - Unsplash.com Adam Nieścioruk
14 oktober 2020

's Werelds krachtigste super gebruikt voor analyse van gedrag aerosolen.

Het Japanse onderzoekscentrum RIKEN heeft met de nieuwe krachtigste supercomputer ter wereld - Fugaku - onderzoek gedaan naar het effect van mondmaskers en 'kuch'-schermen. Uit simulaties van het gedrag van aerosolen en druppeltjes trekken de Japanse onderzoekers de conclusies dat beide heel effectief zijn, met name in een werksituatie.

"Een van de redenen waarom de infectiegraad in Japan zo laag is ten opzichte van andere ontwikkelde landen kan het resultaat zijn - of in iedere geval gedeeltelijk - vanwege het werk dat is gedaan op Fugaku", claimt Satoshi Matsuoka, directeur van het RIKEN Center for Computational Science. Hij sprak gisteren op de online conferentie ActivateNow van Fujitsu.

Spatschermen hebben geen enkele zin

Het gunstig effect gemeten bij het gebruik van mondkapjes en 'kuch'-schermen, treedt niet op bij het gebruik van  van spatschermen die op het hoofd worden gedragen, licht onderzoeker Makoto Tsubokura, teamleider bij het RIKEN-onderzoekscentrum toe in The Guardian. Die zijn nagenoeg ineffectief in het onderscheppen van aerosolen is de conclusie uit de simulatie-experimenten. Vrijwel 100 procent van de zwevende druppels met een diameter van minder dan 5 micrometer ontsnappen aan zo'n gezichtsscherm. Deze schermen worden vaak in de horeca gebruikt maar ook op scholen.

Fujitsu bouwde de Fugaku supercomputer samen met gebruikers van het RIKEN-onderzoekscentrum. De supercomputer is de eerste op ARM-processoren gebaseerde getallenkraker die de top bereikte van de supercomputerranglijst die elk halfjaar wordt opgesteld. De installatie is nog niet helemaal afgerond maar onderzoekers kunnen er al wel mee aan de slag en bereiken er al "geweldige resultaten" mee, zoals de aerosolensimulaties, zei Matsuoka.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar de werking van al bestaande medicijnen - zoals tegen hartproblemen en hoge bloeddruk - op het ziekteverloop van Covid-19. "Sommige blijken enorm bruikbaar. Als deze middelen daadwerkelijk effectief zijn hebben we goedkope medicijnen met erg weinig bijeffecten die niet alleen Covid-19 kunnen genezen, maar ook kunnen worden ingezet om mensen met een hoog risico preventief te beschermen."

Samenwerken met de TU Delft

Fujtisu kondigde tijdens de ActiveNow conferentie ook aan te investeren in de bouw van kwantumcomputers. Daartoe is samenwerking gezocht met drie universiteiten waaronder de TU Delft. In Delft wil Fujitsu bijdragen aan fundamenteel onderzoek naar de toepassing van diamant-gebaseerde spin-qubits in kwantumcomputers.

Lees meer over
6
Reacties
Bop 19 oktober 2020 15:52

"Meten i.p.v. modelleren", goed punt.
Meten is weten, modelleren is hopen dat het klopt.

Machteld Meijer 17 oktober 2020 19:01

Dus: een spatscherm is heel erg effectief én heeft geen enkele zin?

Edwin 15 oktober 2020 14:26

Inderdaad heel benieuwd met wat voor soort mondkapjes er gemodelleerd is.
Zit nogal een verschil in een echt kapje of het kapje van Truus hier op de hoek van een oud linnen overhemd.

Peter19 15 oktober 2020 11:32

En om wat voor mondkapjes gaat het? Medisch, niet-medisch, willekeurige stoflappen?

Thijs Doorenbosch 15 oktober 2020 07:21

@JGM van der Zanden Zo werkt modelleren, wordt veel toegepast. Je kunt met een model eindeloos draaien aan parameters waardoor begrip ontstaat over de werkelijkheid. Daarna kun je de conclusies toetsen (valideren) aan de werkelijkheid. Het Japanse model gaat overigens - voor zover ik weet - voorbij aan het gedrag van mensen dat het effect van mondkapjes weer teniet doet, zoals er vaak aanzitten, verkeerd opzetten etc.

JGM van der Zanden 14 oktober 2020 21:24

Vreemd verhaal. Ik zou dit liever meten i.p.v. modelleren.. Als het model niet klopt, kloppen de voorspellingen ook niet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.