Innovatie & Strategie

Wetenschap
Mount Fuji - Fukagu

Japan plotseling aanvoerder supercomputer-top500

Fugaku heeft een topprestatie van 415,5 petaflops.

Mount Fuji (Fukagu) © CC By-SA 2,0 - Flickr.com melenama
23 juni 2020

Fugaku heeft een topprestatie van 415,5 petaflops.

Terwijl de nieuwsfeitjes van de halfjaarlijkse top-500 supercomputerlijst vaak gaan over machines in de VS en China, neemt nu Japan de leiding met een supercomputer gebouwd door Riken en Fujitsu.

De supercomputer Fukagu wordt op dit moment nog getest in Kobe en is volledig gebaseerd op ARM-chips. Het is voor het eerst dat een ARM-gebaseerde computer de top van de lijst pakt. Met 415,5 petaflops is de Fukagu bijna drie keer (2,8) zo snel als de Summit van IBM die de afgelopen edities de lijst aanvoerde. Het is voor het eerst in negen jaar dat een Japanse supercomputer bovenaan de ranglijst staat. Fukagu is een andere naam voor de bekende Mount Fuji bij Tokio.

Naar verwachting komt de Fukagu volgend jaar volledig in bedrijf. De computer wordt nu nog voornamelijk gebruikt voor simulatie-experimenten aan de Covid-19-pandemie en de effectiviteit van de Japanse corona-app die contacten met een besmettingsrisico bijhoudt.

Analyseren van aardbevingen

De Fugaku-computer staat bij een overheidsgelieerd instituut in de stad Kobe en is onder meer bedoeld voor het analyseren van aardbevingen waar Japan veel mee te maken heeft. De Fugaku heeft 150.000 48-core A64FX system-on-chip processoren tot zijn beschikking. De supercomputer kostte 130 miljard yen (1,07 miljard euro).

Op deze versie van de supercomputer top-500 staan 226 Chinese computers vermeld. 114 staan er in de Verenigde Staten en 30 in Japan. De Amerikaanse computers behoren duidelijk tot de krachtigste. Samen hebben zij een rekencapaciteit van 644 petaflops.

De Summit van IBM, nu met 148,8 petaflops gedegradeerd tot nummer twee op de ranglijst, staat in Oak Ridge National Laboratory (ORNL) in Tennessee. Het broertje of zusje van de Summit - de Sierra - met een vergelijkbare architectuur neemt met een topprestatie van 94,6 petaflops de nummer drie in op de ranglijst. Deze computer staat in het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in Californië.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.