Anatomishe les van Rembrandt

Supercomputer IBM wordt gids in Mauritshuis

Systeem wordt door bezoekers getraind in Museumnacht

28 oktober 2016

Systeem wordt door bezoekers getraind in Museumnacht

Door De anatomische les aan Watson technologie te koppelen, kunnen er verbanden gevonden worden tussen de ontelbare informatiebronnen die aan het schilderij gelinkt kunnen worden. Dat is een uitkomst van het gids-project dat IBM uitvoert in het Mauritshuis in Den Haag.

Morgen, tijdens de Museumnacht in Den Haag op zaterdag 29 oktober kun je je meest prangende vragen over De anatomische les kwijt aan IBM, dat zijn intelligente Watson technologie inzet om te ontrafelen wat mensen nu écht willen weten over een schilderij.

Het  Mauritshuis herbergt een schat aan schilderijen uit de Gouden Eeuw, elk vertelt zijn eigen verhaal. Maar waar gaat deze kunst precies over en waarom is het zo bijzonder? Door De anatomische les aan de Watson technologie te koppelen, kunnen er verbanden gevonden worden van medische papers, kunstgeschiedenisboeken en museumcatalogi tot aan check-ins op Facebook of Instagram.

Zelflerend

De bezoekersvragen geven Watson indicaties in welke hoek het de informatie moet zoeken. Dit geeft  verrassende antwoorden die gebaseerd zijn op een veelheid van informatiebronnen. Met deze innovatieve samenwerking willen IBM en het Mauritshuis bezoekers nieuwsgieriger maken en hun museumervaring verrijken.

ijdens de Museumnacht in Den Haag op 29 oktober start IBM met het trainingsproces dat Watson door zal maken. Bezoekers worden uitgenodigd om zoveel mogelijk vragen over De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp te stellen. Op termijn moeten meer schilderijen en musea aan Watson’s repertoire toegevoegd worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.