Innovatie & Strategie

Personal Tech
vlindertoetsenbord Apple

Stofgevoelig Apple-toetsenbord is exit

Alle MacBooks zijn nu verlost van het omstreden vlindertoetsenbord.

© iFixit
4 mei 2020

Alle MacBooks zijn nu verlost van het omstreden vlindertoetsenbord.

Apple stapt na jaren van ontkennen, verbeteren en extra garantieregelingen af van zijn innovatief dunne vlindertoetsenbord. Het design van het butterfly-mechanisme onder toetsen blijkt niet kruimel- en stofbestendig te krijgen. De nu verschenen 13 inch MacBook Pro-modellen stappen als laatsten af van het gehekelde Apple-design en omarmen weer het traditionele schaarmechanisme.

De 13 inchreeks van Apple's laptops voor professionals is de hekkensluiter voor de exit van het vlindertoetsenbord. In november vorig jaar is de 16 inch-Pro-reeks al voorgegaan, en in maart dit jaar introduceerde de Mac-maker nieuwe MacBook Air-modellen met het schaartoetsenbord. Ondanks stug volhouden en drie generaties aan verbeterde vlindertoetsenborden heeft Apple het probleem van vastzittende toetsen door kruimels en stof niet kunnen oplossen. Het heeft vijf jaar geduurd.

Sinds 2015

Het door Apple ontworpen vlindermechanisme voor zijn toetsenborden is in 2015 geïntroduceerd. MacBooks en MacBook Pro's die sinds 2016 zijn verkocht, lijden aan vastzittende en haperende toetsen. Na maanden van klachten heeft Apple dat probleem uiteindelijk in juni 2018 erkend. Eerder bagatelliseerde de laptopmaker de zaak; het zou slechts een deel van de gebruikers betreffen. De onvrede - over het toetsenbordprobleem en over Apple's afwijzende reactie - heeft echter vele gebruikers geraakt.

Nu, met het stille verschijnen van de nieuwe 13 inch MacBook Pro's, is het vlindertoetsenbord helemaal uitgefaseerd. Tenminste, wat betreft nieuwe modellen van Apple. Bestaande MacBooks en MacBook Pro's die in de afgelopen jaren zijn aangeschaft, kunnen nog jaren dienst moeten doen. Het vlindermechanisme is ooit ingevoerd om laptops nog dunner te kunnen maken. De MacBooks met schaartoetsenborden zijn echter niet noemenswaardig dikker, en bieden volgens Apple betere tikprestaties. "Het nieuwe Magic Keyboard heeft een vernieuwd schaar­mechanisme met een key travel van 1 mm, waardoor je prettiger en preciezer typt dan ooit op een MacBook."

Escape-toets en pijltjestoetsen

Naast het onderliggende toetsmechanisme heeft Apple ook andere kritiek ter harte genomen voor zijn 13 inch MacBook Pro-modellen. Zo hebben deze laptops voor professionals nu weer een afzonderlijke Escapetoets. Deze toets wordt veel gebruikt door developers, maar was voorheen opgenomen als functie in Apple's aanraakstrook (Touch Bar) die de rij van F-toetsen vervangt. Ook zijn de pijltjestoetsen rechtsonder weer als omgekeerde T aanwezig, waarmee navigeren volgens Apple soepel gaat.

1
Reacties
Bop 08 mei 2020 15:33

Fijn dat je gewoon Nederlands (aanraakstrook) nog even naar het Engels (Touch Bar) vertaalt.
Nou snappen we het tenminste.

Met de groeten aan de 'kids' (jeukwoord).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.