Overslaan en naar de inhoud gaan

Stofgevoelig Apple-toetsenbord is exit

Apple stapt na jaren van ontkennen, verbeteren en extra garantieregelingen af van zijn innovatief dunne vlindertoetsenbord. Het design van het butterfly-mechanisme onder toetsen blijkt niet kruimel- en stofbestendig te krijgen. De nu verschenen 13 inch MacBook Pro-modellen stappen als laatsten af van het gehekelde Apple-design en omarmen weer het traditionele schaarmechanisme.
MacBook Pro 2018 keyboard
© iFixit
iFixit

De 13 inchreeks van Apple's laptops voor professionals is de hekkensluiter voor de exit van het vlindertoetsenbord. In november vorig jaar is de 16 inch-Pro-reeks al voorgegaan, en in maart dit jaar introduceerde de Mac-maker nieuwe MacBook Air-modellen met het schaartoetsenbord. Ondanks stug volhouden en drie generaties aan verbeterde vlindertoetsenborden heeft Apple het probleem van vastzittende toetsen door kruimels en stof niet kunnen oplossen. Het heeft vijf jaar geduurd.

Sinds 2015

Het door Apple ontworpen vlindermechanisme voor zijn toetsenborden is in 2015 geïntroduceerd. MacBooks en MacBook Pro's die sinds 2016 zijn verkocht, lijden aan vastzittende en haperende toetsen. Na maanden van klachten heeft Apple dat probleem uiteindelijk in juni 2018 erkend. Eerder bagatelliseerde de laptopmaker de zaak; het zou slechts een deel van de gebruikers betreffen. De onvrede - over het toetsenbordprobleem en over Apple's afwijzende reactie - heeft echter vele gebruikers geraakt.

Nu, met het stille verschijnen van de nieuwe 13 inch MacBook Pro's, is het vlindertoetsenbord helemaal uitgefaseerd. Tenminste, wat betreft nieuwe modellen van Apple. Bestaande MacBooks en MacBook Pro's die in de afgelopen jaren zijn aangeschaft, kunnen nog jaren dienst moeten doen. Het vlindermechanisme is ooit ingevoerd om laptops nog dunner te kunnen maken. De MacBooks met schaartoetsenborden zijn echter niet noemenswaardig dikker, en bieden volgens Apple betere tikprestaties. "Het nieuwe Magic Keyboard heeft een vernieuwd schaar­mechanisme met een key travel van 1 mm, waardoor je prettiger en preciezer typt dan ooit op een MacBook."

Escape-toets en pijltjestoetsen

Naast het onderliggende toetsmechanisme heeft Apple ook andere kritiek ter harte genomen voor zijn 13 inch MacBook Pro-modellen. Zo hebben deze laptops voor professionals nu weer een afzonderlijke Escapetoets. Deze toets wordt veel gebruikt door developers, maar was voorheen opgenomen als functie in Apple's aanraakstrook (Touch Bar) die de rij van F-toetsen vervangt. Ook zijn de pijltjestoetsen rechtsonder weer als omgekeerde T aanwezig, waarmee navigeren volgens Apple soepel gaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in