Beheer

Personal Tech
MacBook Pro

'Schaar'-toetsenbord keert terug in MacBook Pro

Nieuwe MacBook Pro heeft snellere prestaties en groter scherm, én hersteld toetsenbord.

MacBook Pro 16 inch © Apple
13 november 2019

Nieuwe MacBook Pro heeft snellere prestaties en groter scherm, én hersteld toetsenbord.

Apple heeft een nieuwe versie van zijn MacBook Pro geïntroduceerd. Deze 16 inch laptop bevat naast een groter scherm als belangrijke vernieuwing een verbeterd toetsenbord. Dit heeft een opnieuw ontworpen 'scissor'-mechanisme en een toetsaanslagruimte van 1 millimeter. Daarmee stapt Apple af van het omstreden 'butterfly'-toetsenbord in de MacBook Pro-serie.

Apple introduceerde in 2015 zijn nieuwe butterfly-mechanisme in de MacBook Pro en de MacBook Air. Gebruikers begonnen al snel te klagen over onverwachte herhalingen van letters en cijfers, toetsaanslagen die geen effect hebben en toetsen die vast komen te zitten. Apple probeerde deze problemen op te lossen met nieuwe generaties van de toetsenborden, maar zonder succes.

Nu heeft het bedrijf dus besloten om toch weer terug naar het klassieke 'scissor'-mechanisme te gaan. Boven dat type toetsenbord in de nieuwe MacBook Pro zit een 16 inch Retina-scherm. Dit is volgens Apple zelf het grootste Retina-scherm op een notebook ooit. Het scherm heeft een resolutie van 3.072 bij 1.920 pixels en daarmee een pixeldichtheid van 226 ppi.

8 TB aan opslag mogelijk

De nieuwe MacBook Pro biedt betere prestaties dan zijn directe voorganger, stelt Apple. Het hogere prestatieniveau is te danken aan de nieuwste 6- en 8-core processors van Intels negende generatie. Deze CPU's zijn voorzien van Turbo Boost en kunnen daarmee een maximale kloksnelheid van 5,0 GHz halen. Daarmee zijn de prestaties 2,1 keer sneller dan van de voorganger: de huidige 15 inch MacBook Pro.

Het geheel wordt gekoeld met een vernieuwde ventilator, die volgens Apple 28 procent meer luchtstroom mogelijk moet maken. Het koellichaam is 35 procent groter, waardoor er meer warmteafvoer mogelijk wordt gemaakt. Vorig jaar zijn beperkingen aan het licht gekomen van de dunne MacBook Pro-lijn: die konden door hitteproblemen niet hun maximale processorsnelheid halen.

Binnenin het nieuwe apparaat zit standaard 16 GB geheugen, wat bij bestelling valt te verhogen naar maximaal 64 GB. Daarmee doorbreekt Apple de eerdere eigen beperking van 32 GB in zijn laptops voor professionals. Apple heeft zijn nieuwe topmodel bovendien voorzien van flink wat opslag. De MacBook Pro komt met SSD-opslag van 512 GB of 1 TB. Het is echter ook mogelijk om de laptop te configureren met 8 TB aan opslag.

Grafische opties verbeterd

Apple heeft verder de grafische opties van de MacBook Pro verbeterd, door een nieuwe AMD Radeon Pro 5000M series GPU toe te voegen. Deze chip wordt gecombineerd met GDDR6 videogeheugen en een 8 GB VRAM-optie.

Gebruikers die voor de standaardconfiguratie kiezen, krijgen daardoor 2,1 snellere grafische prestaties dan de vorige standaardconfiguratie. Gebruikers die gaan topconfiguratie qua grafische opties zien de prestaties met 80 procent stijgen, stelt Apple. 

De laptop wordt op 25 november beschikbaar vanaf 2.699 euro.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.