Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting maakt vuist tegen Google Maps en deelt grote set aan kaartdata

TomTom, de Linux Foundation, Amazon Web Services, Meta en Microsoft sloegen eind 2022 de handen ineen voor de Overture Maps Foundation, die een vuist wil maken tegen het dominante Google Maps. De organisatie kondigt nu aan een eerste set aan maps-data open source te delen. Daarin zitten data over 59 miljoen locaties wereldwijd. De gegevens kunnen gebruikt worden door ontwikkelaars van kaartdiensten.
kaarten, maps, navigatie, route, TomTom, AWS, Meta, Microsoft
© TomTom
TomTom

De Overture Maps Foundation (OMF) heeft als missie om alternatieven voor Google Maps mogelijk te maken, die gebaseerd zijn op de betrouwbare, gebruiksvriendelijke en interoperabele 'open map data' die de stichting maakt, zo kondigde OMF vorig jaar aan. Die open map data moeten de basis vormen voor kaarten die derde partijen kunnen maken, eventueel aangevuld met hun eigen data.

Vier datalagen

Nu laat de OMF weten dat de eerste versie van die open map data beschikbaar is. De dataset wordt vrijgegeven onder de naam 'Overture 2023-07-26-alpha.0' en bevat vier datalagen. De zogeheten 'Places of Interest'-datalaag bevat gegevens over ruim 59 locaties, die volgens de stichting zelf nog niet eerder als open data zijn vrijgegeven. OMF stelt dat deze specifieke datalaag de potentie heeft om "alles van nieuwe, kleine en grote bedrijven tot straatmarkten" in kaart te brengen.

De set data komt onder meer van Meta - het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram - en van Microsoft, maar wordt in de toekomst nog verder uitgebreid. De gemeenschap van OMF gebruikt daar volgens de stichting "de beste data van alle beschikbare bronnen" voor, zoals data van overheden en data die via crowdsourcing verzameld zijn. De dataset wordt in de loop der tijd ook verbeterd, bijvoorbeeld aan de hand van kunstmatige intelligentie. 

Daarnaast is er een datalaag met gegevens over ruim 780 miljoen unieke gebouwen wereldwijd en is er een transportlaag met daarin het wereldwijde wegennet. De vierde laag bevat gegevens over nationale en regionale administratieve grenzen wereldwijd. 

Data voor developers

Alle datalagen zijn geformatteerd naar het dataschema dat OMF onlangs heeft gepubliceerd. Daarin staat beschreven hoe data gestructureerd worden. Aan de hand van het dataschema kunnen ontwikkelaars die aan kaartdiensten werken de data gebruiken voor hun eigen doeleinden. De datasets zijn te downloaden via de website van OMF

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in