Management

Analytics
Data mining

Steeds meer bedrijven doen aan process mining

Eerste wereldwijde conferentie moet het vakgebied nog verder verankeren in wetenschap en bedrijfsleven.

Data mining © COO Creative Commons
30 april 2019

Eerste wereldwijde conferentie moet het vakgebied nog verder verankeren in wetenschap en bedrijfsleven.

Process mining is de afgelopen jaren dermate volwassen geworden dat het nu op grote schaal kan worden toegepast in het bedrijfsleven. Steeds meer projecten op dit gebied worden daarom gestart, merkt hoogleraar en grondlegger van het vakgebied Wil van der Aalst. “Process mining is booming.”

“Process mining groeide heel lang onder de radar”, zegt hij in een vraaggesprek met AG Connect. “De laatste jaren zie ik het gebruik exploderen.” Van der Aalst doet al zo’n twintig jaar onderzoek naar process mining, Gartner zette het vakgebied vorig jaar als apart marktsegment op de kaart. “Dat is bijzonder dat iets in de wetenschap groeit tot een eigen marktsegment.”

Van der Aalst organiseert dit jaar voor het eerst de Process Mining Conferentie om het vakgebied nog verder te brengen. Het is de eerste leveranciersonafhankelijke conferentie op dit gebied met zowel sprekers uit wetenschap als bedrijfsleven.

Belangstelling

Dat het vakgebied nu zo in de belangstelling staat, heeft drie oorzaken. Allereerst zijn de data om onderzoek naar te doen nu ook echt beschikbaar. Daarnaast zijn er inmiddels zo’n dertig softwarebedrijven die gereedschappen en functionaliteiten op dit gebied ingebakken hebben in hun producten. En als derde beseffen bedrijven door de aandacht voor artificial intelligence en data science dat ze iets moeten met de gegevens die ze in huis hebben.

Wil van der Aalst
Wil van der Aalst

Inmiddels zijn daarom niet alleen Europese bedrijven bezig met process mining, ook in de Verenigde Staten neemt het vakgebied een vlucht. Al die interesse zorgt voor grote groei bij de bedrijven die software aanbieden op dit gebied. Van der Aalst: “Kijk naar het Duitse bedrijf Celonis. In 2011 is het gestart door drie studenten en inmiddels heeft het een waarde van meer dan 1 miljard. De start-ups op dit gebied krijgen een hoge waardering. Ik word zeker een keer per week door een investeerder gebeld.”

Efficiëntie van algoritme

De afgelopen jaren is het vakgebied sterk verbeterd en zijn bedrijfskundige toepassingen steeds vaker mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van de hoeveelheid events. “Siemens past process mining nu toe in zijn datawarehouse. Dat gaat om miljoenen events die worden geanalyseerd. Voorheen was dat niet mogelijk. Niet door het ontbreken aan rekenkracht, maar door de efficiëntie van het algoritme.”

En, merkt Van der Aalst, de vraagstelling verschuift. “De eerste gereedschappen analyseerden vooral het verleden. Nu is dat verschoven naar het heden en zelfs naar de toekomst.”

Maar hij ziet nog wel veel ruimte voor verbetering. “Veel problemen die we vijftien tot twintig jaar geleden geïdentificeerd hebben, zijn er nu nog steeds. Vergelijk het met spraakherkenningssoftware. We kunnen er nu mee aan de slag en we zien vele toepassingen, maar er is nog verbetering mogelijk. Dat geldt ook voor process mining.”

Hoewel het vakgebied sterk groeiende is, is de potentie nog veel groter. Van der Aalst: “Maak de metafoor met Excel, dat kan alles met cijfers. Process Mining kan alles met gebeurtenissen. Elke gebeurtenis in een proces is een event. En al die events samen zijn te analyseren. Als je je dat realiseert, staan we pas aan het begin.”

Process Mining Conferentie

Wil van der Aalst is initiatiefnemer van de Process Mining Conferentie, die van 24 tot en met 26 juni plaatsvindt in Aachen. Doel van deze conferentie is om het vakgebied nog verder te laten groeien, zowel binnen de wetenschap als binnen het bedrijfsleven. Op de conferentie zijn sprekers uit zowel het bedrijfsleven als de wetenschap.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.