Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Tesla Bot

Start productie humanoïde robot van Tesla nadert

Musk wil eerste prototype dit jaar presenteren.

© Tesla
17 augustus 2022

Musk wil eerste prototype dit jaar presenteren.

Musk ziet een markt voor de Tesla Bot in het huishouden, aanvankelijk voor het doen van vervelende, repetitieve en gevaarlijke klusjes, maar uiteindelijk ook voor huishoudelijk werk als koken en het gras maaien en het verzorgen van ouderen.

Precies een jaar geleden kondigde Elon Musk al het voornemen aan een menselijk aandoende robot te maken. Het eerste prototype zou dan dit jaar beschikbaar moeten komen. En hij bevestigt dat nu met meer details over de robot in een recent essay in China Cyberspace, een maandelijks magazine van het Cyberspace Administration of China (CAC), het bureau dat in China het internet reguleert en controleert. ZDNet pikte dat op en vertaalde Musks bijdrage.

Het idee achter de Tesla Bot is dat Tesla met het maken van de zelfsturende auto's heel veel ervaring heeft opgedaan met essentiële aspecten van robots, zoals een beeld creëren van de omgeving en daar adequaat op reageren. Het zijn aspecten die ook bij het ontwerpen van een humanoïde robot goed van pas komen. Daarnaast zijn grote vorderingen gemaakt in de techniek achter het zelfstandig evenwicht bewaren door wandelende robots, met als uitschieter het werk van Boston Dynamics. 

Musk zegt in zijn bijdrage in het Chinese magazine dat zijn streven is om technologie in te zetten voor het realiseren van een betere toekomst voor de mensheid en dat hij al zijn bedrijven zoals Tesla, Neuralink en SpaceX rond dat idee opzet. Een humanoïde robot past ook in die lijn. De Tesla Bot is ongeveer even groot en zwaar als een mens, kan zware objecten oppakken, kan snel lopen met kleine stapjes en kan communiceren met zijn omgeving via een interactief scherm op het gezicht.

'Als iets er uitziet als een mens, loopt als een mens...'

De bot staat op twee benen - zo verklaart Musk - omdat de menselijke maatschappij is gebaseerd op interactie met een tweebenige humanoïde met twee armen en tien vingers. "Als we willen dat een robot zich aanpast aan zijn omgeving en in staat is te doen wat mensen doen, dan moet hij grofweg dezelfde grootte vorm en mogelijkheden hebben als een mens."

Na de introductie van het prototype dit jaar, zegt Musk dat Tesla zich nu buigt over het verbeteren van de intelligentie van de robot en het oplossen van de problemen die zich voordoen bij het produceren op grote schaal. In de komende jaren neemt de bruikbaarheid van de robot dan toe, belooft hij en als de productie kan worden opgeschaald dalen de kosten. Hij verwacht dat ze in de toekomst wellicht goedkoper worden dan een auto - misschien zelfs wel als verjaardagscadeau kunnen worden gegeven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.