Management

Netwerken
Elon Musk

Starlink-antennes mogelijk rode lap voor Russen, waarschuwt Elon Musk

"Gebruik ze met enige voorzichtigheid."

Elon Musk © Shutterstock Kathy Hutchins
4 maart 2022

"Gebruik ze met enige voorzichtigheid."

Elon Musk voorziet problemen met de vele Starlink-ontvangstinstallaties wanneer deze te opvallend zijn opgesteld. In regio's in Oekraïne kan dit een van de weinige communicatiekanalen worden die nog werkt en daarmee een doelwit voor Russische troepen die onafhankelijke communicatie willen uitschakelen.

Hij raadt dan ook gebruikers van de systemen aan de antennes zo ver mogelijk van gebouwen te plaatsen en ze zo mogelijk uit het zicht te halen bijvoorbeeld met camouflage. Ook doen gebruikers er goed aan het systeem alleen aan te zetten wanneer dat strikt noodzakelijk is.

Meer experts hebben al gewaarschuwd dat satellietcommunicatie een aantrekkelijk doelwit kan worden de komende tijd. Door het uitschakelen van aardse netwerken zoals mobiele en vaste telecomnetwerken en het overnemen of uitschakelen van radio- en tv-zenders kunnen de Russische aanvallers het monopolie op informatie krijgen, altijd een belangrijke element in een oorlog. Met desinformatie en propaganda kunnen de aanvallers verwarring en verdeeldheid zaaien. Nu al is de connectiviteit in Oekraïne met 20% gedaald sinds het begin van de invasie, meldt NetBlocks aan ZDNet.

De satellietcommunicatie is een manier om daaraan te ontsnappen. Daarom zullen de aanvallers gebrand zijn op het uitschakelen van de grondstations van satellietnetwerken en dus ook van Starlink.

Oorlog in de ruimte dreigt

Niet alleen de grondstations vormen een doelwit. Deskundigen waarschuwen ook dat Rusland veel ervaring heeft in het aanvallen van satellieten in de ruimte.

Lees meer over
1
Reacties
tja 05 maart 2022 10:49

terug naar 27mc en packed radio

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.