Beheer

Security
Spectre en Meltdown

‘Spectre blijft ons nog lang achtervolgen’

Echte bescherming tegen ‘side-channel’-aanvallen is er niet.

26 februari 2019

Echte bescherming tegen ‘side-channel’-aanvallen is er niet.

Google-onderzoekers waarschuwen dat aanvallen zoals Spectre en Meltdown voorlopig niet op te lossen zijn in processors. Isolatie van de hardware en besturingssysteemprocessen is dringend nodig, concluderen de experts.

Mechanismes van programmeertalen om vertrouwelijkheid af te dwingen blijven volgens de onderzoekers van Google kwetsbaar voor zogenaamde ‘side-channel’-aanvallen. Hierdoor kunnen aanvallers gevoelige informatie van systemen achterhalen door vanuit het ene proces data uit een ander proces te 'roven'. Dit is dan het zijdelingse aspect van dit soort hackaanvallen. De onderzoekers - Ross Mcilroy, Jaroslav Sevcik, Tobias Tebbi, Ben Titzer en Toon Verwaest - spreken van drie gigantische problemen: het vinden van side-channelaanvallen, het begrijpen van de kwetsbaarheden en als laatste het verhelpen ervan.

Sinds de onthulling van Spectre en Meltdown vorig jaar hebben Intel en andere chipbedrijven en ontwikkelaars van besturingssystemen en browsers allerlei maatregelen genomen om gebruikers te beschermen. Maar een echte bescherming tegen dit soort aanvallen is er niet, aldus de onderzoekers. Volgens hen is er tientallen jaren lang gedacht dat de security van programmeertalen in combinatie met controles de vertrouwelijkheid kon garanderen tussen berekeningen in dezelfde adresruimte.

Pijn bij programmeertalen

De onderzoekers concluderen echter dat er tal van kwetsbaarheden in de huidige programmeertalen aanwezig zijn. Een processor kan namelijk niet het verschil zien tussen een goed of een slecht commando. Als de processor de opdracht krijgt om informatie naar een deel van het geheugen te sturen waar het eenvoudig te benaderen is, dan doet de machine dit. Het gaat in tegenstelling tot reguliere kwetsbaarheden dus niet om bugs, maar om ingebakken functionaliteit die aan de basis ligt van code-optimalisatie, schrijven de Google-onderzoekers in hun wetenschappelijke paper.

Het isoleren van de hardware en besturingssysteemprocessen is volgens de onderzoekers dan ook dringend nodig. Zij noemen het ‘een pijnlijke ironie’ dat de bescherming nog complexere softwareoplossingen vereist, waarvan de meeste onvolledig zijn. “Spectre is niet voor niets zo genoemd, aangezien het ons nog lange tijd zal achtervolgen”, concluderen de onderzoekers van Google.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.