Overslaan en naar de inhoud gaan

Speciaal CERT voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen kunnen zich vanaf vandaag laten bijstaan door een gespecialiseerd Computer Emergency Response Team (CERT) voor de zorg bij cybersecurity-incidenten. 36 instellingen hebben zich inmiddels aangesloten bij dit zogeheten Z-CERT.
ziekenhuis
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

Z-CERT biedt hulp als een zorginstelling wordt getroffen door een aanval. Het beschikt naar eigen zeggen over diepgaande kennis over medische applicaties, medische netwerken en apparatuur. Het werkt nauw samen met andere CERT's, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Informatiebeveiligingsdienst voor de gemeenten

Ziekenhuizen en GGZ-instellingen kunnen zich nu aanmelden als deelnemer. Op een later tijdstip kunnen andere zorgverleners zich aansluiten.

Uit diverse onderzoeken is inmiddels duidelijk dat de beveiliging binnen de zorg grote gaten vertoont. Ook zijn zij een geliefd doelwit van ransomwarecampagnes, met als risico dat ziekenhuizen plat komen te liggen. In het buitenland is dat al diverse malen gebeurd.

Ondersteuning

De diensten van het Z-CERT bestaan onder meer uit advies over de aanpak en oplossing van een ICT-beveiligingsincident, ondersteuning bij forensisch onderzoek. Daarnaast controleert het Z-CERT regelmatig of de IP-adressen en domeinnamen van de deelnemers blacklists voorkomen en informeert het deelnemers over lekken die zijn gevonden in medische apparatuur, netwerken en applicaties.

Het Z-CERT wordt voorlopig gefinancierd met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Doel is dat het CERT zich op termijn zelf kan bedruipen met financiering vanuit de deelnemende zorginstellingen.

Het CERT telt voorlopig 6 medewerkers. Directeur is Nienke van den Berg.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in