Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Hyundai-autofabriek

Sjoemelsoftware leidt tot invallen bij Hyundai en Kia in Duitsland

Volgende 2 automakers verdacht van frauduleuze software om milieutests te bedriegen.

© Hyundai
28 juni 2022

Volgende 2 automakers verdacht van frauduleuze software om milieutests te bedriegen.

Duitse autoriteiten hebben invallen gedaan bij Hyundai en Kia vanwege vermoedens dat de Zuid-Koreaanse autofabrikanten sjoemelsoftware hebben gebruikt om de uitstoot van dieselauto's te manipuleren. De autoriteiten doorzochten acht bedrijfspanden in Duitsland en Luxemburg. Bij de operatie, die werd gecoördineerd door het agentschap Eurojust van de Europese Unie, waren 180 rechercheurs betrokken.

Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie van Frankfurt zijn meer dan 210.000 dieselvoertuigen van de twee Zuid-Koreaanse automerken uitgerust met illegale software om de uitstoot te verbloemen. De software zou afkomstig zijn van leveranciers Bosch en Delphi, dat tegenwoordig eigendom is van BorgWarner. Een woordvoerder van Hyundai bevestigde de invallen en zei dat het bedrijf volledig samenwerkt met de autoriteiten.

Ander gedrag bij milieutests

Het gebruik van sjoemeldiesels kwam in 2015 in de Verenigde Staten aan het licht. De Duitse autofabrikant Volkswagen gaf destijds toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De auto's detecteerden aan rijgedrag wanneer ze werden getest en pasten dan hun vermogen aan om te uitstoot te verminderen. Het schandaal heeft Volkswagen vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten.

Ook tegen andere grote automerken als Peugeot, Citroën, DS en Opel zijn massaclaims ingediend vanwege het gebruik van sjoemelsoftware. De Stichting Car Claim heeft die fabrikanten van dieselwagens met sjoemelsoftware begin dit jaar op de korrel genomen nadat het met succes achter Volkswagen, Renault en Dacia aan is gegaan. In Frankrijk werden Peugeot en Citroën toen al strafrechtelijk vervolgd, terwijl Opel in Duitsland een miljoenenschikking had getroffen om vervolging te voorkomen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.