Overslaan en naar de inhoud gaan

Shell en banken gebruiken blockchain voor energiehandel

Oliemaatschappijen Shell en BP hebben met andere multinationals zoals ABN Amro, ING en Gunvor een consortium opgericht waarin zij een op blockchain gebaseerd digitaal platform willen ontwikkelen voor het verhandelen van energie.
Ketting blockchain
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Zij kiezen hierbij voor blockchain-technologie omdat ze hiermee de “administratieve operationele risico’s en kosten van de handel in energie kunnen verkleinen en de betrouwbaarheid en de efficiëntie van back-end handel kunnen vergroten”, zo verklaren de betrokken partijen.

De betrokken bedrijven richten hiervoor een zelfstandig bedrijf op. Het nieuwe platform zal eind volgend jaar operationeel zijn.

Voordeel van de blockchain-technologie hierbij is dat er geen verwarring kan zijn over wie de eigenaar is van een bepaalde lading. Dat vergroot de betrouwbaarheid van de handel.

Er zijn al eerder pogingen gedaan om een handelsplatform te ontwikkelen voor energie, maar die zijn mislukt. Analisten verklaren tegenover nieuwsdienst Reuters dat nu ook grote oliemaatschappijen en banken bij het consortium zijn betrokken, de kans op succes groter zal zijn. De energiemaatschappijen hoeven dan in elk geval niet meer overtuigd te worden door een derde partij; ze zijn immers al betrokken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in