Beheer

Juridische zaken
china

SGP en VVD vragen opheldering over Chinese technologie bij gemeente Ede

'Gemeente dient zich scherp bewust te zijn van risico's.'

30 december 2021

'Gemeente dient zich scherp bewust te zijn van risico's.'

De Edese SGP en VVD hebben vragen gesteld aan het College van Burgemeesters en Wethouders over gebruik van Chinese technologie. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een onderzoek van AG Connect en Binnenlands Bestuur eerder deze maand.

Bij het onderzoek kwam onder meer naar voren dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten en hun omgang met Chinese technologie. Zo namen elf gemeenten Chinese partijen mee in aanbestedingen, waar zes gemeenten dit niet meer doen. Zo’n acht gemeenten werken nog actief samen met China en twee gemeenten nemen ICT-diensten af uit China. Daarbij benoemden slechts zeven gemeenten welke maatregelen ze hebben genomen sinds de China-strategie van het Rijk.

"Eén op de drie gemeenten is voorzichtiger geworden met banden met China", aldus SGP-raadslid Arnold Versteeg bij Omroep Gelderland. “Wij willen weten hoe dit nu zit in de gemeente Ede, want je moet niet willen dat de Chinese overheid met de gemeente Ede meekijkt. Cybersecurity, digitale spionage, is heden ten dage helaas niet meer weg te denken uit onze samenleving. De SGP en de VVD vinden dat gemeente Ede zich scherp bewust dient te zijn van de groeiende risico’s van samenwerken met Chinese partijen en dus met Chinese technologie."

Richtlijnen nodig

Clingendael-onderzoeker Ties Dams gaf eerder aan dat het tijd is voor landelijke richtlijnen voor lokale overheden. “Ik denk dat het erg moeilijk is voor gemeenten en provincies om hier goede inschattingen te maken. Zij hanteren vooral hun eigen perspectief en kunnen vaak de strategische belangen van China niet goed overzien.” Volgens Dams zouden landelijke richtlijnen over hoe om te gaan met Chinese technologie en Chinese samenwerkingen, een goede zet zijn. “Dat ontbreekt nog, met name gemeenten zijn daaraan toe.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.