Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Sector verrast door bouwstop datacenters regio Amsterdam

Sector verrast door bouwstop datacenters regio Amsterdam

Rigoureus, ondoordacht en beleid zonder overleg noemt de sector het besluit.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com,  Leonardo Rizzi
15 juli 2019

Rigoureus, ondoordacht en beleid zonder overleg noemt de sector het besluit.

Nederlandse datacenters en hosters zijn verbaasd over het besluit van de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer voor een tijdelijke bouwstop van nieuwe datacenters in de regio. De Dutch Datacenter Association (DDA) noemt het een rigoureus besluit. Op de stichting DHPA komt het besluit over als ondoordacht. Volgens ISPConnect wordt er door de gemeenten beleid gemaakt zonder overleg.

Afgelopen vrijdag lieten de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer weten een tijdelijke halt toe te roepen aan de bouw van nieuwe datacenters. Volgens de gemeenten hebben zij nu nauwelijks instrumenten tot hun beschikking om te sturen waar datacenters komen of aan welke eisen datacenters moeten voldoen. “Om meer regie te krijgen op de vestiging van datacenters hebben Amsterdam en Haarlemmermeer daarom allebei een voorbereidingsbesluit genomen, waarmee in afwachting van nieuw regionaal beleid de vestiging van datacenters tijdelijk wordt stopgezet”, schrijven de gemeenten in een persbericht. Eind dit jaar moet het nieuwe beleid gereed zijn.

De metropoolregio Amsterdam is de grootste datacenterhub in Europa. Dat bleek uit cijfers van de DDA eerder dit jaar. Het merendeel van de 189 Nederlandse colocatiedatacenters staat in deze regio; zo’n 72% van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen 8 jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van maar liefst 18,5% in capaciteit.

Versus digitaliserende samenleving

Amsterdamse datacenters zijn dus cruciaal voor de digitaliserende samenleving en voor de positie van Nederland als digitaal koploper, zegt de DDA. Bovendien is de DDA het niet eens met de gemeenten die zeggen dat de datacenters veel ruimte nodig hebben en een groot beslag leggen op het elektriciteitsnetwerk. “Nederlandse datacenters nemen relatief weinig ruimte in beslag en zijn voorlopers op het gebied van duurzaamheid”, aldus de branchevereniging voor datacenters.

Volgens hen zijn – omdat stroom de grootste kostenpost van datacenters is – datacenters efficiënt ingericht. “Bijna al deze stroom wordt bovendien omgezet in restwarmte, dat gratis wordt aangeboden door datacenters om in te zetten voor het verwarmen van huizen en kantoren. Juist vanwege die positieve ontwikkelingen zou het zonde zijn om het voorgestelde, beperkende beleid door te zetten: de sector is welwillend en staat open voor het gezamenlijk zoeken naar oplossingen”, aldus de DDA.

Stopzetten van de bouw betekent niet dat de pijnpunten waar het om gaat verdwijnen, zegt de branchevereniging. De pijnpunten waar het om gaat, zijn namelijk anders, en divers. “Dat zijn het infrastructuurprobleem van tekort aan netcapaciteit en warmtenetten. Overheid, digitale industrie en netwerkbeheerders zouden juist samen naar oplossingen moeten zoeken om de netcapaciteit te vergroten. Deze acties zijn tevens nodig om de ambitie van de gemeente Amsterdam om van het gas af te gaan, te kunnen halen. Voor de Haarlemmermeer, waar de netcapaciteit al drie jaar op is, zal dezelfde actie nodig zijn om extra, duurzaam gebouwde huizen te realiseren.”

Groeien niet voor niets

Ook ISPConnect vindt de aangekondigde bouwstop geen oplossing. “Datacenters zijn alleen maar de zichtbare en tastbare kant van de digitalisering van de samenleving. Ze groeien niet uit het niets. We hebben meer datacenters nodig omdat alle sectoren van onze economie in snel tempo digitaliseren”, aldus directeur Simon Besteman van de branchevereniging van Internet Service Providers. Volgens hem komen zijn leden in de problemen door de bouwstop.

De DHPA begrijpt dat ruimte en energiecapaciteit beperkende factoren zijn geworden voor gemeenten zoals Amsterdam en Haarlemmermeer. Maar de organisatie zegt ook dat met name datacenters zo klimaatneutraal en energie-efficiënt mogelijk zijn ingericht. “Met name deze sector loopt voor in restwarmtebenutting en heeft daarvoor juist goede initiatieven ontwikkeld voor en ook in samenspraak met gemeenten”, aldus de DPHA.

Bovendien zorgt de zeer snelle technologische vernieuwing bij cloudaanbieders en het feit dat steeds meer organisaties er gebruik van gaan maken, juist voor een concentratie aan IT-capaciteit in datacenters. “En dit is een ontwikkeling die veel van de lokale IT systemen overbodig aan het maken is. Dus op landelijk niveau gezien zal de energie- en ruimteconsumptie door IT hierdoor juist afnemen!”, aldus de branchevereniging in een reactie aan AG Connect. De DPHA denkt dat de beperking in groei nog niet gelijk merkbaar zal zijn voor de deelnemers. “Maar indien dit structureel beleid wordt dan zal technologische vernieuwing voor vrijwel alle bedrijven en organisaties aan banden gelegd worden.”

Dialoog

De DDA kent de uitdagingen van de gemeenten en denkt ook constructief mee met het zoeken naar oplossingen. “Er is al jaren een directe dialoog met regionale en nationale overheden. Dit jaar is bijvoorbeeld, in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het team rondom het Uitvoeringsprogramma van de Ruimtelijk Economische Ontwikkelstrategie (REOS), een Nationale Datacenter strategie gepubliceerd om juist de planning, stroom en de energietransitie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dat vereist zowel een korte- als langetermijnvisie, een goed doordachte planning waar alle stakeholders bij betrokken zijn en beleid dat daar op aansluit”, aldus de DDA. Ook de DPHA gaat in gesprek met de lokale overheden om inzichten en oplossingen te bespreken.

4
Reacties
Wim de Raadt 22 juli 2019 14:06

Ben nergens meer verbaasd over met de nieuwe burgemeester van amsterdam. Wallen worden ook gesloten.Terwijl dit juist een toeristisch trekpleister is en bron van inkomsten net als de Data Centre Groen links doet het licht uit in Nederland.

Ronald Kunenborg 20 juli 2019 11:54

Een bedrijf dat haar servers in een dedicated datacentrum neerzet en dan meteen rationaliseert, zorgt zowel voor energie- als geldbesparing. Dus ik snap de datacenters wel.

Wat ik niet goed snap is waarom ze allemaal bij elkaar moeten zitten. Dit heeft blijkbaar te maken met de kosten van de netwerkverbindingen onderling. De vraag is: als die kosten omlaag zouden gaan, zouden ze dan nog steeds bij elkaar moeten zitten? En kan de gemeente op dat punt dan niet ingrijpen?

Ik weet eerlijk gezegd te weinig van de materie om hier een oordeel over te kunnen vellen, het artikel geeft mij geen houvast. Misschien een idee voor een vervolg-artikel.

Bonno Bloksma 15 juli 2019 19:50

Beste Paul,

Laat ik dat nou ook steeds gedacht hebben, gewoon die oude data opruimen en dan heb je zo weer genoeg ruimte. Dus laatst eens ALLE files ouder dan 10 jaar bekeken voordat ik ze echt verwijderde. Ik heb ze voor het grootste deel maar laten staan, waarom? Alle files die ik 10 tot 30 jaar geleden heb geproduceerd en bewaard zijn net 5% van mijn diskruimte, daar kan ik ongeveer 1a 2 films voor downloaden, niet de moeite waard. Ca. 10.000 files met inhoud die ik vaak leuk vond om nog weer eens in te kijken tegen over 2 films die ik daarna weer weg gooi.
Nee, oude data opruimen heeft soms zin, maar vaak ook niet.

Paul Regge 15 juli 2019 12:37

Groei is weer eens het dogma. We hebben het hier over een substantieel deel van het wereldwijde energieverbruik en het neem alleen maar toe, ook met 'duurzame' datacenters. Primaire oorzaak is dat opruimen van oude data duurder is (of gewoon eng) dan het opslaan van meer data.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.