Innovatie & Strategie

Zakelijke software
lege klas

Scholen en Magister botsen: korting versus duurdere licenties

Duurder digitaal onderwijs dreigt: Magister wil 5 euro per leerling meer, scholen willen juist korting.

12 oktober 2020

Duurder digitaal onderwijs dreigt: Magister wil 5 euro per leerling meer, scholen willen juist korting.

Nederlandse scholen liggen overhoop met de softwareleverancier achter Magister, dat in de huidige coronatijden haast onmisbaar is geworden. De twee kampen zijn al weken in onderhandeling over een vlak voor de zomer aangekondigde tariefsverhoging van bijna 30 procent. Digitaal onderwijs dreigt daarmee duurder te worden. Want concurrentie is er nauwelijks, schrijft Trouw, en overstappen is ook duur.

Het leerlingvolgsysteem Magister wordt momenteel door zo'n 80 procent van de middelbare scholen in Nederland gebruikt, weet dagblad Trouw. Vorig jaar bedroeg het totaalaantal vo's 1450 stuks, op basis van hun hoofdvestigingen. Ongeveer 1160 vo-scholen worden nu dus geconfronteerd met een kostenstijging van 30 procent. Vlak voor de zomervakantie heeft Magister-maker Iddink Group namelijk aangekondigd dat hij de licentietarieven verhoogt: van 17,49 euro per leerling naar 22,49 euro. In reactie hebben enkele honderden scholen de handen ineengeslagen om samen juist een lager tarief te bewerkstelligen.

Weinig keuze

Dit initiatief voor gezamenlijke inkoop heeft tot op heden nog niet het gewenste succes voor de IT-afnemers opgeleverd. De onderhandelingen tussen scholencoöperatie Sivon en de grote marktleider in onderwijssoftware lopen al weken. Leerlingvolgsysteem (LVS) Magister heeft op de lokale Nederlandse onderwijsmarkt maar één serieuze concurrent, zo schrijft Trouw, en dat is Somtoday. Op deelgebieden van de functionaliteit die Magister en Somtoday bieden, bestaat er wel enige concurrentie, zoals van Zermelo. Voor basisscholen zijn er andere opties, zoals het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Gebruik van een LVS is verplicht voor scholen in Nederland.

Door de coronacrisis gebruiken scholen en docenten hun LVS ook voor meer, aanvullende functies. Zoals voor onderling overleg tussen leraren over leerlingen. Ook afwezigheid, vanwege thuisquarantaine, kan in het systeem worden bijgehouden, wat de scholen dan een beter overzicht geeft. Terwijl de Magister-software ook wordt voorzien van verbeteringen, wat kosten geeft en dus een hogere vraagprijs kan rechtvaardigen, ziet Trouw nog een heel andere reden voor de geplande prijsstijging.

Duurder, of duurder?

Het dagblad legt de link met de overname vorig jaar van de Iddink Group door Sanoma Learning. Laatstgenoemde is het grootste onderwijsconcern van Nederland en heeft eind 2018 al leermiddelenuitgever Malmberg overgenomen. De onderhandelingen tussen de Magister-maker en middelbare scholen lopen nog door. Zolang dat het geval is, wil Iddink Group geen commentaar geven op deze kwestie. Enkele scholen doen dat juist wel nu, omdat zij zich in moeilijke onderwijstijden geconfronteerd zien met plots hogere kosten voor digitaal onderwijs. Óf door de licentieverhoging voor Magister-gebruik, óf door de kosten van een IT-migratieproject - al dan niet met afstandsonderwijs voor een deel van de leerlingen.

2
Reacties
Erwin1 13 oktober 2020 12:19

Tja. Eerst verplicht stellen (vanuit de overheid) en dan door gebrek aan concurrentie op de blaren zitten (lees: de knip moeten trekken). kon je op wachten natuurlijk. Herhaling van het GBA-debacle een tijdgeleden, waar er zich door gebrek aan concurrentie op de GBA software markt nagenoeg hetzelfde voltrok.
Je moet je dus af gaan vragen of je dit soort voorzieningen nog wel volledig aan de markt wil overlaten

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.