Overslaan en naar de inhoud gaan

Schikking batterygate levert iPhone-bezitter minimaal 25 dollar op

Apple heeft ingestemd met een schikking die kan oplopen tot 500 miljoen dollar in een zaak waarbij het bedrijf met een software-update de prestaties van iPhones met een zwakkere accu had teruggeschroeft.
Apple App Store
© Apple
Apple

Apple bleek deze maatregel genomen te hebben zonder zijn klanten in te lichten. Degenen die de rechtszaak hebben aangespannen, klaagden dat zij uit frustratie over de afgenomen prestaties een nieuw toestel hadden gekocht, terwijl het vervangen van de accu voldoende was geweest.

Het gaat om aanklachten door eigenaren van oudere iPhones, die werden gebundeld in zogeheten class action suits. De zaak speelt sinds april 2018 voor een rechtbank in het Californische San Francisco.

Apple en de klagers in de zaak hebben zich nu bereid getoond tot een schikking, zo meldt Bloomberg Law. Apple trekt er een bedrag tussen de 310 miljoen en 500 miljoen dollar voor uit. Degenen die de class action suit hebben aangespannen kunnen een vergoeding tussen de 1500 en 3500 dollar tegemoet zien. De advocaten die aan de zaak hebben gewerkt, krijgen samen 90 miljoen dollar.

25 dollar per iPhone

Iedere iPhone-bezitter die tot de gedupeerden behoort en zich meldt, komt in aanmerking voor een vergoeding van 25 dollar per iPhone. Overstijgt het totale uit te keren bedrag de 500 miljoen dollar, zakt de vergoeding per iPhone onder de 25 dollar. Wel moet de schikking eerst nog een goedkeuring krijgen van het gerechtshof.

Apple hoopt met de schikking een punt te zetten achter batterygate. Het bedrijf heeft - nadat de stiekeme actie aan het licht kwam - al de kosten van het vervangen van de accu verlaagd en een vergoeding betaald aan mensen die eerder tegen de volle prijs de accu hadden laten vervangen. In Frankrijk heeft Apple vorige maand een boete van 25 miljoen moeten betalen vanwege de actie.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in