Overslaan en naar de inhoud gaan

Sancties IT-bedrijven maken afwikkeling faillissement Amsterdam Trade Bank onmogelijk

Microsoft en Amazon hebben verschillende IT-systemen van de Amsterdam Trade Bank platgelegd, waardoor de curator niet bij essentiële informatie kan die nodig is om het faillissement van de bank af te wikkelen.
vrouwe justitia
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De Amsterdam Trade Bank (ATB) is een dochterbedrijf van de Russische Alfa Bank met twee Russische oligarchen als belangrijkste aandeelhouders. Als gevolg van de sancties die de Amerikaanse regering heeft opgelegd, hebben Microsoft en AWS cruciale cloudsystemen van de ATB afgekoppeld, waardoor de bank geen transacties meer kan doen. Naast zakelijke klanten had ATB juist de afgelopen tijd ook veel Nederlandse en Duitse consumenten weten te binden. Doordat van de ene op de andere dag geen overboekingen meer mogelijk waren, zit het geld in de bank vast, constateert het FD. De bank had juist een goed jaar achter de rug en voldeed aan alle eisen van de Nederlandsche Bank.

De directie heeft nog wel geprobeerd een koper te vinden, maar dat is mislukt, zodat er niets anders op zat dan faillissement aan te vragen. Maar ook dat stuit nu op de blokkade die de twee webgiganten hebben opgeworpen als uitvloeisel van de sancties. Het is een bijzonder faillissement, zegt de curator van advocatenkantoor Stibbe in het FD. "Normaal heb je als curator vooral discussies over geld. Nu is er echter geld en de wil om te betalen maar hebben we discussies met de IT-leveranciers die geen zaken meer willen doen vanwege de sancties."

De curator heeft daarom nu aan de voorzieningenrechter gevraagd deze blokkades op te heffen.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in