Beheer

Personal Tech
Samsung reparatie

Samsung introduceert 'repair modus' om gebruikersdata veilig te stellen

Andere leveranciers kunnen trucje ook makkelijk toepassen.

© Shutterstock sasirin pamai
1 augustus 2022

Andere leveranciers kunnen trucje ook makkelijk toepassen.

Geen mens wist alle gebruikersdata van zijn of haar smartphone als deze ter reparatie moet worden afgegeven of opgestuurd. Dat betekent dat gevoelige gegevens open en bloot liggen voor wie de telefoon in handen krijgt in het reparatieproces. Samsung heeft daar nu de 'reparatie-modus' voor bedacht. Daarmee komt een slot op de gebruikersgegevens maar blijven de telefoonfuncties gewoon beschikbaar voor de technici.

Samsung introduceert de nieuwe functie eerst in thuisland Zuid-Korea en alleen op de Galaxy S21. Het is onduidelijk waarom het huidige topmodel Galaxy S22 niet is gekozen om de toevoeging in de markt te testen.

In een persbericht dat alleen in Zuid- Korea is uitgebracht geeft Samsung aan dat de functie kan worden geactiveerd via het instellingenmenu. Nadat de telefoon terug is gekomen van de reparatie kan op dezelfde plek met een authenticatie via Pin-code, een authenticatiepatroon of vingerafdruk de blokkade weer ongedaan gemaakt worden. In de tussentijd zijn foto's, berichten, mail en accountinformatie niet meer toegankelijk.

Geen technisch hoogstandje

Samsung zegt in het persbericht niet hoe de nieuwe functie in zijn werk gaat. Toch ligt het volgens Ars Technica voor de hand dat gebruik is gemaakt van de mogelijkheid in Android om verschillende accounts op een toestel aan te maken. In dat geval zou het hoofdaccount versleuteld en geblokkeerd worden en een tweede 'leeg' account beschikbaar zijn voor de technici met daarin alleen de standaard geïnstalleerde apps.

Een alternatief is dat de volledige datapartitie van de telefoon wordt geblokkeerd en een tijdelijke data-opslag wordt gecreëerd voor de technici. Die zouden dan ook toegang hebben tot de read-onlypartitie die de bestanden van het besturingssysteem bevat die nodig zijn om het toestel te testen.

Samsung heeft aangegeven de functie ook op meer toesteltypes te willen implementeren.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 02 augustus 2022 12:09

Goed idee.

Maar het blijft slimmer om eigen data (voor mij voornamelijk foto's) over te brengen naar een PC.
Ik snap mensen niet die misschien wel alles laten staan zonder kopie, totdat hij kapot gaat, zoek raakt, of gestolen wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.