Loopbaan

Carriere
Salaris

'Salarissen developers met 25% gestegen in zes jaar tijd'

Developers uit buitenland krijgen beste salaris.

27 juli 2022

Developers uit buitenland krijgen beste salaris.

Het gemiddelde salaris van developers in Nederland is sinds 2016 met ruim 25% gestegen. Dat stelt recruitmentplatform Honeypot in zijn Salary Report. Hoe hoog het salaris precies is, hangt af van de stad waar iemand werkt en de grootte van het bedrijf. Maar developers die vanuit het buitenland komen, blijken de beste beloningen te krijgen. 

Gemiddeld krijgen developers in Nederland een salaris van rond de 62.000 euro aangeboden, aldus Honeypot in het rapport. Dat is dus flink meer dan zes jaar geleden, maar bedrijven voldoen hiermee wel aan de verwachtingen van developers. Zij willen namelijk graag bijna 60.000 euro verdienen. 

Overigens behoort het gemiddelde jaarsalaris van developers absoluut niet tot de top van Nederland, zo blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot. Directeuren, business systems analisten en adviseurs informatievoorziening verdienen gemiddeld het meeste, namelijk respectievelijk 97.000 euro, 96.000 euro en 89.300 euro bruto per jaar. 

Beste salaris voor internationaal talent

Opvallend is echter dat internationale developers in Nederland dus de beste salarissen krijgen. Gemiddeld verdienen zij dit jaar 66.000 euro, 10% meer dan een jaar eerder. Een mogelijke verklaring voor het salarisverschil met developers die hier wel vandaan komen, is dat het internationale talent vaak aanbiedingen krijgt als ze al veel werkervaring hebben of over zeer specifieke vaardigheden beschikken. 

"Het grote tekort aan developers is een reële bedreiging. Omdat er geen andere manier is om dit probleem te omzeilen, gaan bedrijven op zoek naar internationaal techtalent. Uit onze gegevens blijkt dat veel bedrijven internationaal talent eerder overwegen aan te nemen wanneer ze zeer gespecialiseerd zijn of een bovengemiddelde werkervaring hebben", aldus Lauren Jeffrey, country manager Nederland van Honeypot.

De werkervaring is overigens voor álle developers belangrijk voor de salarisbepaling. Een beginnende frontend-developer kan een salaris rond de 40.000 euro verwachten. Dat salaris stijgt naar ongeveer 65.000 euro als diegene zo'n zes tot acht jaar ervaring heeft. Onder backend-developers ligt dit voor starters rond de 43.000 euro, tegenover 63.000 euro bij meer ervaring. 

Verschil per stad en bedrijfsgrootte

Ook maakt het enorm uit waar iemand werkt. Bedrijven met meer dan 250 werknemers betalen gemiddeld 68.000 euro per jaar aan hun developer. De kleinste bedrijven - met maximaal negen werknemers - betalen ruim 10.000 euro minder. En ook locatie maakt flink uit: in Amsterdam verdienen developers met ruim acht jaar ervaring 10.000 euro per jaar meer dan in Den Haag.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.