Overslaan en naar de inhoud gaan

Rust-programmeertaal krijgt eigen stichting

De programmeertaal Rust heeft zijn eigen stichting gekregen: de Rust Foundation. De stichting werd opgericht door Amazon Web Services (AWS), Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. De stichting wil onder meer diensten, programma's en evenementen organiseren.
Rust
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Rust werd oorspronkelijk door Mozilla gemaakt als alternatief voor C/C++ en werd in 2010 aangekondigd. Inmiddels is het de kerntaal voor belangrijke functies in Mozilla's webbrowser Firefox en de engine Gecko. Volgens onderzoek van HackerRank uit 2020 is Rust zelfs één van vier relatief nieuwe talen die ontwikkelaars het liefst willen leren.

Nu verplaatst de taal zich dus officieel van Mozilla naar een volledig eigen stichting, zo maakt de Rust Foundation op zijn nieuwe site bekend. Deze nieuwe stichting heeft volgens Ashley Williams, interim executive director van de organisatie, een "unieke focus" op het ondersteunen van de groep mensen die het project onderhouden, beheren en ontwikkelen.

De bedoeling is dan ook dat er diensten, programma's en evenementen om deze groep mensen te ondersteunen, ontwikkeld worden. De vijf oprichters van de Rust Foundation hebben al besloten dat ze in ieder geval twee jaar bij de stichting betrokken blijven en dat ze een jaarlijks budget van ruim een miljoen dollar geven. De stichting gaat zich verder niet bezighouden met de ontwikkeling van de taal, maar laat dat aan het zogeheten core team over. 

Mozilla draagt infrastructuur over

De nieuwe stichting wordt geleid door tien bestuursleden. Vijf van hen komen van de organisaties die de stichting begonnen zijn: AWS, Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. De vijf andere bestuursleden komen uit het leiderschap van het project. Twee vertegenwoordigen het kernteam en drie van hen richten zich op specifieke delen van het project, namelijk betrouwbaarheid, kwaliteit en samenwerking. 

Mozilla heeft met de oprichting van de Rust Foundation ook al zijn handelsmerken en infrastructuur overgedragen aan de nieuwe organisatie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in