Development

Software-ontwikkeling
Rust

Rust-programmeertaal krijgt eigen stichting

Stichting opgezet door AWS, Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. 

9 februari 2021

Stichting opgezet door AWS, Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. 

De programmeertaal Rust heeft zijn eigen stichting gekregen: de Rust Foundation. De stichting werd opgericht door Amazon Web Services (AWS), Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. De stichting wil onder meer diensten, programma's en evenementen organiseren. 

Rust werd oorspronkelijk door Mozilla gemaakt als alternatief voor C/C++ en werd in 2010 aangekondigd. Inmiddels is het de kerntaal voor belangrijke functies in Mozilla's webbrowser Firefox en de engine Gecko. Volgens onderzoek van HackerRank uit 2020 is Rust zelfs één van vier relatief nieuwe talen die ontwikkelaars het liefst willen leren. 

Nu verplaatst de taal zich dus officieel van Mozilla naar een volledig eigen stichting, zo maakt de Rust Foundation op zijn nieuwe site bekend. Deze nieuwe stichting heeft volgens Ashley Williams, interim executive director van de organisatie, een "unieke focus" op het ondersteunen van de groep mensen die het project onderhouden, beheren en ontwikkelen.

De bedoeling is dan ook dat er diensten, programma's en evenementen om deze groep mensen te ondersteunen, ontwikkeld worden. De vijf oprichters van de Rust Foundation hebben al besloten dat ze in ieder geval twee jaar bij de stichting betrokken blijven en dat ze een jaarlijks budget van ruim een miljoen dollar geven. De stichting gaat zich verder niet bezighouden met de ontwikkeling van de taal, maar laat dat aan het zogeheten core team over. 

Mozilla draagt infrastructuur over

De nieuwe stichting wordt geleid door tien bestuursleden. Vijf van hen komen van de organisaties die de stichting begonnen zijn: AWS, Huawei, Google, Microsoft en Mozilla. De vijf andere bestuursleden komen uit het leiderschap van het project. Twee vertegenwoordigen het kernteam en drie van hen richten zich op specifieke delen van het project, namelijk betrouwbaarheid, kwaliteit en samenwerking. 

Mozilla heeft met de oprichting van de Rust Foundation ook al zijn handelsmerken en infrastructuur overgedragen aan de nieuwe organisatie. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.