Overslaan en naar de inhoud gaan

Russische rem op Twitter raakt eigen overheidssites en cloudgebruik

Het aanpakken van social network Twitter door de Russische overheid vanwege 'illegale content' blijkt internetgebruik in Rusland breed te raken. Filtering op Twitters domeinnaam om dataverkeer daar vandaan te vertragen, is namelijk niet gericht genoeg uitgevoerd. De Russische rem raakt ook Microsoft, Reddit en zelfs enkele Russische overheidssites.
© Flickr
Flickr

De bedoeling van Russische overheidsmaatregelen was dat twitteraars in dat land te maken krijgen met langere laadtijden voor posts op het Amerikaanse social network. Internetwaakhond Roskomnadzor heeft vertraging ingesteld voor het doorgeven van Twitter-verkeer via Russische internetproviders. Volgens de officiële verklaring is dat gedaan omdat de microbloggingsite heeft nagelaten om illegale content te verwijderen. Daarom wordt de snelheid van Twitter in Rusland bewust vertraagd, bericht nieuwssite Moscow Times.

'Aan wetgeving houden'

Roskomnadzor verklaart dat de maatregel is genomen om "Russische burgers te beschermen en de internetdienst te dwingen zich aan Russische wetgeving te houden". De toezichthouder maakte eerder deze maand al duidelijk dat Twitter boetes riskeert omdat het sinds 2017 zou hebben nagelaten duizenden berichten te verwijderen met informatie over zelfdoding, kinderporno en drugs.

Twitter wordt naar schatting gebruikt door zo'n 3 procent van de Russen. Het gaat om onder anderen Kremlincriticus Aleksej Navalni en zijn bondgenoten. Zij bekritiseren de Russische machthebbers via het social network en kondigen er protesten aan. Roskomnadzor waarschuwt dat Twitter op termijn helemaal kan worden geblokkeerd als het de wet blijft overtreden.

Volgens plan wordt Twitter vertraagd op 100 procent van de mobiele apparaten in Rusland, en op 50 procent van de 'stationaire devices'. Laatstgenoemde betreft dan reguliere computers (desktops en laptops), die geen mobiele dataverbinding hebben maar - al dan niet via WiFi - een vaste internetverbinding gebruiken. Het plan blijkt in de praktijk niet vlekkeloos te worden uitgevoerd.

Niet goed gedefinieerd

De eigen website van de Russische internettoezichthouder is tijdelijk onderuit gegaan, weet TechCrunch te bevestigen. Ook andere overheidssites zijn geraakt, zoals de portals van het Kremlin en van het Russische parlement, meldt CNN. De nevenschade lijkt te zijn veroorzaakt doordat het afremmen van Twitter-verkeer is ingezet op domeinen met t.co, wat Twitters URL-verkorter is. Dat filter is echter niet puur tot "t.co" beperkt en vertraagt dus ook andere domeinnamen met die lettercombinatie, legt The Register uit. Voorbeelden zijn Reddit.com en Microsoft.com.

In 2018 heeft een Russische ban op berichtendienst Telegram een soortgelijk neveneffect gehad. Toen zijn cloudaanbieders AWS en Google de dupe geworden, voor gebruik binnen de landsgrenzen van Rusland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in