Beheer

Cloud
cloud

AWS en Google dupe van Telegram-ban Rusland

Clouddiensten van AWS en Google blijken geblokkeerd door Rusland, vanwege de beveiligde chat-app Telegram.

© CC0 - Pixabay Geralt
17 april 2018

Clouddiensten van AWS en Google blijken geblokkeerd door Rusland, vanwege de beveiligde chat-app Telegram.

De Russische overheid heeft chat-app Telegram op de zwarte lijst gezet vanwege de end-to-end encryptie die deze WhatsApp-tegenhanger gebruikt. Het van oorsprong Russische Telegram is qua kantoor al uitgeweken naar het buitenland en is qua servers overgestapt op clouddiensten, zoals die van Google en AWS (Amazon Web Services). De Russische ban van Telegram leidt nu tot IP-blokkades van miljoenen cloudadressen.

Afgelopen week is de blokkade op Telegram van kracht geworden. Deze maatregel volgt op een uitspraak van de Russische rechtbank, die eerder Telegram het bevel heeft gegeven om encryptiesleutels te overhandigen. De hele zaak draait volgens Russische autoriteiten om de nationale veiligheid, dit vanwege vermeend Telegram-gebruik door terreurgroepen.

Overheidsinzage

Rusland wil dus inzage kunnen hebben in het beveiligde berichtenverkeer van deze chat-dienst. In Westerse landen spelen al jaren soortgelijke wensen en eisen van overheidsinstanties met betrekking tot communicatieplatformen als WhatsApp, Signal, Skype en vele anderen. De nationale telecomwaakhond in Rusland is nu overgegaan tot concrete blokkering van IP-adressen die dienst doen voor Telegram.

Praktisch probleem daarbij is dus dat de nu verboden berichtendienst clouddiensten gebruikt, die ook dienst doen voor vele andere toepassingen. Telecomtoezichthouder Roskomnadzor laat zich daar niet door weerhouden en heeft enkele miljoenen IP-adressen geblokkeerd. Het gaat om zo'n 800.000 stuks die van AWS zijn en meer dan een miljoen die van Google's cloud zijn, meldt The Register.

Over op (het Russische) ICQ

De Telegram-ban raakt nu dus diverse andere internetbedrijven en hun klanten. Saillant detail is nog dat het Kremlin zelf ook de dupe is: de eigen communicatie met de media verliep namelijk deels via Telegram. Ter vervanging zijn Kremlin-functionarissen nu overgestapt op ICQ, weet persbureau Bloomberg. De van origine Israëlische chat-app ICQ is na overname in 1998 door AOL (America Online) doorverkocht in 2010 aan de Russische miljardair Alisher Usmanov die ook Hotmail-tegenhanger Mail.ru bezit.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.