Management

Governance
app

Ruim de helft van essentiële diensten is digitaal ontoegankelijk

'Vervoersmaatschappijen scoren het beste, energiecontracten het slechtste.'

31 augustus 2021

'Vervoersmaatschappijen scoren het beste, energiecontracten het slechtste.'

Meer dan de helft van de websites van aanbieders van essentiële diensten heeft duidelijke tekortkomingen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van fullservice WordPress-bureau Stuurlui, dat 119 aanbieders van onder meer energie, water, verzekeringen, hypotheken en vervoer onder de loep nam. Klanten met bijvoorbeeld een visuele beperking vallen buiten de boot.

Overheden proberen al jaren digitale ontoegankelijkheid aan te pakken, om zo alle Nederlanders een gelijk dienstenniveau te kunnen geven. Sinds september 2019 is het verplicht dat nieuwe websites en nieuwe apps toegankelijk zijn, ongeacht beperkingen zoals slechtziendheid, kleurenblindheid, enzovoorts. Vanaf 2020 geldt deze verplichting zelfs voor alle bestaande websites van (semi-)overheidsorganisaties, gemeenten, NGO’s en overheidsinstellingen.

Bureau Stuurlui onderzocht in hoeverre essentiële diensten toegankelijk zijn voor doelgroepen. Het bekeek onder meer de plekken op internet waar hypotheken, verzekeringen, internetabonnementen of de kosten voor de energie- en watervoorzieningen geregeld worden. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de gemiddelde aanbieder nog lang niet toegankelijk genoeg is.

Energiecontracten en verzekeringen

De gemiddelde score bij de Digitale Toegankelijkheid Score van Bureau Stuurlui is 3,9 punten, waarbij 15 de maximale score is en -5 de minimum score. Wat opvalt is dat vervoersmaatschappijen (36% beter dan het gemiddelde) en hypotheekverstrekkers (+12%) het goed doen in vergelijking met de andere aanbieders. De toegankelijkheid is het slechtste bij online afsluiten van een energiecontract (-21%) en bij verzekeringen (-18%).

Paginastructuur

De onderzoekers melden dat aanbieders van essentiële diensten vooral nog terrein kunnen winnen op het gebied van paginastructuur. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld correct labelen van blokken binnen de pagina. Ook het logisch gebruik maken van koppen en het invoeren van passende betekenisvolle elementen is vaak onder de maat. De algehele resultaten zijn te vinden bij Bureau Stuurlui.

Bij het onderzoek zijn alleen de homepagina’s van vaste lasten-aanbieders bekeken. De uitkomsten moeten gezien worden als indicatie en gelden dus niet als volledige inspectie op het gebied van digitale toegankelijkheid die gespecialiseerde instituten als Technobility en Stichting Accessibility uitvoeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.