Overslaan en naar de inhoud gaan

Robots krijgen eigen Windows

Het Robot Operating System bestond al langer in de vorm van een Linux-gebaseerd besturingssysteem. Microsoft verwacht dat door het te porteren naar Windows er een grotere pool aan ontwikkelaars met robots aan de slag gaan.
Turtlebot chassis
© Robotis
Robotis

Zij kunnen nu gewoon met Visual Studio aan de gang, maar daarbij dan ook gebruik maken van Windows Machine Learning en Azure Cognitive Services.

Microsoft demonstreerde het ROS for Windows in combinatie met een Turtlebot 3 chassis van Robotis, meldt The Register. De aansturing vond verder plaats met Windows 10 IoT Enterprise. In de demo was het apparaatje in staat een mens te herkennen en daar naar toe te rijden.

Makkelijker programmeren
van complexe robottaken

Microsoft is een samenwerking aangegaan met het ROS Industrial Consortium. Het doel is industriële robots meer bewustzijn van hun omgeving mee te geven. Bovendien moet het makkelijker worden voor ontwikkelaars om te programmeren voor robotfuncties.

Het ROS 1 for Windows bestaat uit een verzameling tools en libraries gericht op het creëren van complexe taken voor robots. De code is te krijgen via een speciale ros-win sectie op visualstudio.com. Er is wel een waarschuwing dat het nog om een ruwe versie gaat met de nodige bugs.

De eerste versie van de Linux-variant (ros.org) werd uitgebracht in maart 2010 (RAS Box Turtle). In mei dit jaar werd de twaalfde release uitgegeven, genaamd Melodic Morenia. Dat is ook de versie die Microsoft gebruikte als basis voor de ros-win-versie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in