Innovatie & Strategie

Wetenschap
Skybot F 850

Robot-astronaut nu onderdeel ISS-crew

Rusland heeft een humanoid-robot in het International Space Station gebracht.

Skybot F 850 © Roscosmos/TASS
28 augustus 2019

Rusland heeft een humanoid-robot in het International Space Station gebracht.

De Skybot F 850 is de komende weken onderdeel van de crew van het International Space Station. Hij zal daar enkele tests uitvoeren.

De robot kwam aan in een onbemande vlucht die tevens bedoeld was als test voor een nieuw type raket, de Soyuz-2.1a. Die gaat de nu doorgaans gebruikte Soyuz-FG vervangen voor het vervoer van mensen naar het ruimtestation. Skybot F 850 is een mensachtige robot die in staat is complexe taken te verrichten zoals het besturen van een auto en het afvuren van een pistool.

In de twee weken dat Skybot F 850 aan boord is, wordt hij in samenwerking met de aanwezige bemanning getest op het verrichten van taken in gewichtsloze toestand.

Haperende koppeling

De aankomst van Skybot F 850 verliep niet helemaal zonder problemen. Want ondanks dat de Skybot een auto kan besturen lukt het hem niet een ruimtesonde 'handmatig' te koppelen. En een element van het dockingstation aan het ISS, dat zorgt voor automatische koppeling, weigerde dienst. Daardoor moesten drie van de zes aanwezige astronauten plaats nemen in de sonde waar zij mee gekomen waren, deze loskoppelen en vervolgens handmatig koppelen aan het defecte dockingstation. Handmatig koppelen ging namelijk wel. Daarna kon de tweede shuttle met de robot aan boord automatisch aan het andere dockingstation koppelen.

Het is niet de eerste keer dat er een mensachtige robot aan boord is van het spacestation. De NASA stuurde in 2011 al Robonaut 2, een robot bestaande uit een romp met armen en een hoofd. In 2014 volgde een paar benen. Maar vorig jaar ging Robonaut 2 kapot en werd hij teruggestuurd naar de aarde. Het is nog onduidelijk wanneer de NASA weer een humanoid naar ISS gaat sturen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.