Overslaan en naar de inhoud gaan

5G kan bedreiging vormen voor robots

Het nieuwe mobiele netwerk, 5G, belooft veel hogere snelheden. Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ziekenhuizen en fabrieken een stuk slimmer kunnen worden. Maar het betekent ook dat de gevaren groeien.

Hoewel het gebruik van industriële robots fors toeneemt, ontberen de systemen vaak solide beveiliging. Dat was ook nooit echt nodig, want voorheen ging het vaak om standalone machines die bepaalde taken uitvoerden. Maar doordat steeds meer machines worden aangesloten op het internet, stijgt ook de kwetsbaarheid van de organisatie die de robot gebruikt.

Sommige experts denken dat juist de complexiteit van robots ze zullen beschermen tegen aanvallen van buitenaf, maar dat ze kwetsbaar zijn voor hackers is een momenteel een feit. “Er bestaat geen antivirusprogramma voor een robot”, zegt Yossi Naar, oprichter van Cybereason, een Amerikaans bedrijf dat beveiliging maakt voor connected apparaten, tegen The Wall Street Journal. “Bescherming van robots is momenteel zeer gering tot niet aanwezig.”

5G zal meer connecties opleveren

Hoewel robotisering en automatisering al jarenlang aan de gang zijn, was de blik lange tijd niet op beveiliging gericht van de offline systemen. Nu steeds meer van die systemen worden aangesloten op het internet, stijgt het risico. De verwachting is dat met de komst van 5G, dat snelheden biedt die tot 100 keer sneller zijn dan de huidige datanetwerken, steeds meer apparaten en robots worden aangesloten op internet. Het biedt namelijk veel gemak om dat te doen. Om updates uit te voeren hoef je bijvoorbeeld niet meer zelf de fabriek in. Ook op het vlak van predictive maintenance zijn er voordelen. Maar door connectie met internet, wordt er ook een toegangspoort voor kwaadwillenden gecreëerd.

Op tijd beschermen

Volgens The Wall Street Journal hebben robots wel iets voor op reguliere computers die vaak doelwit zijn van hackers. Ze zijn namelijk vrij complex, waardoor het voor kwaadwillenden een kostbare exercitie wordt om zo’n ding aan te schaffen en uit te pluizen hoe het werkt en waar de kwetsbaarheden zitten. Maar dat is slechts een kwestie van tijd, want hoe meer robots er beschikbar komen, hoe lager de prijs wordt. Het is dus cruciaal om nu al na te denken over de bescherming van dit soort systemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in