Overslaan en naar de inhoud gaan

Renault hevelt fabrieksdata over naar Google Cloud

Google heeft een grote opdracht binnengehaald bij autofabrikant Renault. De zoekmachinegigant gaat in de cloud gegevens bijhouden die afkomstig zijn van de fabrieken, robots en distributieketens van het Franse concern. Met behulp van die data kan Renault productieprocessen verbeteren of nog verder automatiseren, is de verwachting.
Renault-autofabriek, Google-cloud
© Groupe Renault
Groupe Renault

Google noemt de deal met Renault het grootste contract in zijn soort ter wereld, maar gaf niet aan welk bedrag ermee is gemoeid. Ook Renault onthoudt zich van financiële details, meldt persbureau Bloomberg. Voor Alphabet-dochter Google is het zaak om achterstand in te lopen op concurrenten als Amazon en Microsoft, die al meer grote contracten in de maakindustrie hebben, waaronder bij grote autofabrikanten. Zo neemt Volkswagen al clouddiensten van Amazon af.

Coronacrisis dwingt

Door de coronacrisis, die voor gekelderde autoverkopen heeft gezorgd, ziet Renault zich genoodzaakt grote kostenbesparingen door te voeren. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar een noodlening met garanties van de Franse overheid van 5 miljard euro. Cloud-topman Thomas Kurian van Google stelt dat het contract met Renault mogelijkheden biedt om fabricageprocessen te verbeteren en industriële automatisering door te voeren.

De meerjarige deal met de Franse automaker nu staat open voor partners, verklaart Renault-topman Eric Marchiol. Hij spreekt van een aanvulling op de deal die de Renault-Nissan alliantie heeft met Microsoft. Die clouddeal van maart vorig jaar staat weer naast een strategische deal van de joint venture van automakers met Google-zuster Waymo, die in juni vorig jaar is beklonken.

Datasoevereiniteit

Google verklaart dat de overeenkomst met Renault nu los staat van zijn bestaande ads-partnership met de automaker, en met de deal tussen Alphabet-dochter Waymo en Renault. Google-topmanager Kurian benadrukt dat de data die Google vergaart níet zal worden gebruikt voor andere activiteiten van de Amerikaanse internetreus. Ondertussen leven er in Europa zorgen over de toenemende afhankelijkheid van Amerikaanse technologie voor ondernemingen in Europese landen. Datasoevereiniteit en stimulering van een eigen IT-industrie staan op de agenda van landen als Frankrijk en Duitsland maar ook op de agenda van de EU.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in