Innovatie & Strategie

Analytics
Waymo sensing

Google's Waymo rijdt met Renault en Nissan

Het uit Google voortgekomen Waymo sluit exclusieve deal met automakers voor zelfrijdend vermogen.

© Waymo
20 juni 2019

Het uit Google voortgekomen Waymo sluit exclusieve deal met automakers voor zelfrijdend vermogen.

Waymo, wat net als ads-reus Google een dochterbedrijf is van Alphabet, haakt aan op autofabrikanten Renault en Nissan om zijn technologie voor zelfrijdende auto's naar Frankrijk en Japan te brengen. De drie bedrijven gaan de commerciële, juridische en regelmatige hordes nemen om vervoer-als-een-service aan te bieden in de twee thuislanden van de automakers.

Het Amerikaanse Waymo sluit zich formeel aan bij 'The Alliance' die naast Renault en Nissan ook het Japanse Mitsubishi omvat. Die laatstgenoemde autoproducent lijkt vooralsnog niet actief mee te doen. Mitsubishi wordt niet genoemd; noch in de korte aankondiging van Waymo, noch in het persbericht van de alliantie. Het zusterbedrijf van Google omschrijft de samenwerking wel als "initieel" met Renault en Nissan, wat kan duiden op mogelijke latere medewerking van Mitsubishi. Taalkundig zou het ook op een andere automaker kunnen slaan, hoewel de onthulling van de samenwerking benadrukt dat het een "exclusieve partnership" is.

Consumenten- én goederenvervoer

De twee autofabrikanten en Waymo gaan alle aspecten onderzoeken van diensten voor 'driverless mobility'. Naast autogebruik door consumenten en taxiritten voor passagiers omvat dit ook bezorging van goederen. De commerciële mogelijkheden, juridische vereisten en wettelijke regels voor deze diensten worden verkend voor aanbieding in Frankrijk en Japan.

De alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi heeft wel een wereldwijd bereik, maar de ambities voor autonoom rijden worden vooralsnog op die twee landen gericht. Waymo stipt in zijn aankondiging juist wel het internationale bereik en de internationale schaal van de Alliance aan, en hint naar "andere landen". Alledrie de partners spreken van een langetermijn aanpak voor autonome auto's.

Winst en deadline

Groupe Renault en Nissan Motors noemen in hun persverklaring nog wel het sleutelwoord "winstgevende". Het ontwikkelwerk aan zelfrijdende auto's vereist flinke investeringen, die tot op heden worden gedragen door hooggespannen verwachtingen en hype. Veelzeggend detail hierbij is dat de samenwerking tussen Waymo en Renault plus Nissan van beperkte duur is. De "initiële periode" voor de partnership is van onbekende duur, maar dus wel bij het begin al van een 'houdbaarheid' voorzien.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.