Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer: IT-projectadministraties zwaar onder de maat

Als gevolg van ontoereikende projectadministraties, onduidelijkheden over de inzet van in- en externe medewerkers kan de Rekenkamer een aantal vragen van de Tweede Kamer domweg niet beantwoorden. Zo blijft onduidelijk hoeveel de centrale overheid aan IT uitgeeft. Door tekortkomingen in het financieel beheer bij projecten is het voor de Rekenkamer ook niet mogelijk onderscheid te maken tussen vermijdbare en niet-vermijdbare overschrijdingen van budgetten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De Rekenkamer onderzocht vijf problematische IT-projecten van de Rijksoverheid: Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis), Samenwerking UWV en Belastingdienst (SUB), het meldkamer- en registratiesysteem C2000, het Nieuwe Visum InformatieSysteem (NVIS) en het project ‘huur- en zorgtoeslagen’ bij de belastingdienst. Veelal bleek informatie over tijd, omvang, beschikbare mensen en kosten niet aanwezig. Informatie over kosten bleef doorgaans beperkt tot totaalbedragen, zonder dat duidelijk is uit welke kostensoorten (materiaal, extern personeel, intern personeel, hard- en software en dergelijke) de post is opgebouwd. Ook over de levensduur van de systemen was zelden iets vastgelegd. Ook informatie over start- en einddata van projecten was veelal niet eenduidig. Positieve uitzondering op het onthutsende totaalbeeld was het project NVIS, waar sinds de doorstart wel veel van de benodigde gegevens werden vastgelegd.

Tabel overheidsprojecten

Bij alle vijf de onderzochte projecten is sprake is van overschrijding van kosten en planning. De Rekenkamer wil aan deze cijfers echter nog geen conclusies verbinden. Vier van de vijf projecten lopen nog – alleen van C2000 zijn nagenoeg alle realisatiecijfers bekend. Ook zijn financiële gevolgen van extra wensen - 'project creep'- bij de meeste projecten niet of niet consequent bijgehouden. Daarnaast heeft elk project volgens de onderzoekers zo zijn eigen oorzaken voor overschrijdingen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in