Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Rotterdam

Regio Rotterdam krijgt twee keer 880 Gbps POPs van AMS-IX

Internetknooppunt AMS-IX breidt uit naar metropoolregio Rotterdam Den Haag.

© Shutterstock,  mihaiulia
13 juli 2021

Internetknooppunt AMS-IX breidt uit naar metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Rotterdam en omgeving krijgen twee points-of-presence (POPs) van het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX, elk met een poortcapaciteit van zo'n 880 Gigabit per seconde. De havenstad plus nabijgelegen locatie dienen als uitwijk voor de krappe hoofdstad wat bouw en stroom betreft met vooruitzicht op groei door krimp van traditionele industrie. Symbolisch is dat de Van Nelle Fabriek 'meedoet'.

In Amsterdam spelen fysieke uitdagingen de digitale sector parten, stipt AMS-IX CEO Peter van Burgel aan. De bekende beperkingen qua bouw van datacenters, maar ook qua capaciteit van het stroomnet. Amsterdam is daarin niet uniek, maar daar zijn deze problemen wel het meest urgent, vertelt Van Burgel. Tegelijkertijd is er groei, waarbij het relatief dichtbij gelegen Rotterdam uitkomst kan bieden.

Dag petrochemie, hallo digitaal?

Pluspunt van de regio Rotterdam is dat daar naar verwachting op termijn juist meer ruimte komt, qua fysieke locaties en qua energienet. Dit gebeurt dan niet door nieuwbouw, maar door inkrimping van bestaande, traditionele industrie. Van Burgel wijst naar de petrochemie, die in de toekomst een veel kleiner deel van de economie zal uitmaken.

Daarbij spelen trends als vergroening van industrie en de recente gerechtelijke uitspraak dat Shell zijn CO2-uitstoot moet verminderen. Mogelijk zal bovendien de haven in Rotterdam een minder grote rol gaat spelen. Het verlies voor de fysieke haven kan ruimte geven aan digitale havens en infrastructuur daarvoor. Een omslag naar meer digitaal, aldus Van Burgel.

Ruimte, en power

Internetknooppunt AMS-IX anticipeert hierop door twee points-of-presence (POPs) op te zetten in Rotterdam. Een daarvan bevindt zich in de Van Nelle Fabriek, die al sinds jaar en dag voor nieuwere industrie dienst doet dan waarvoor het bekende gebouw ooit is neergezet. "Rotterdam heeft de ruimte, en ook de power."

Naast Rotterdam heeft AMS-IX ook gekeken naar andere locaties, zoals bijvoorbeeld Eindhoven vanwege de high-tech campus en de daarnaast liggende automotive campus. Het grote internetknooppunt kijkt ook internationaal, vertelt de CEO. Belangrijk selectiecriterium voor een locatie voor uitbreiding is dat er al digitale partijen zitten. AMS-IX opereert niet met het motto 'we will build it and they will come".

De infrastructuurpartij wil aanhaken op bestaande bedrijven en organisaties met internetconnectiviteitsbehoefte. Rotterdam voldoet hieraan en dus wordt er nu de vestiging van twee POPs bekend gemaakt. Deze bevinden zich in de faciliteiten van Smartdc te Rotterdam en van Greenhouse Datacenters in het onder Den Haag liggende Naaldwijk. De AMS-IX POP bij Smartdc komt in de Van Nelle Fabriek. AMS-IX verwacht enkele tientallen klanten op de twee nieuwe locaties.

Naar de digitale toekomst

Van Burgel spreekt de notie tegen dat de Rotterdamse uitbreiding nodig is om druk op Amsterdam te verlichten. "Natuurlijk hebben we [in Amsterdam - red.] capaciteit 'over'. We hebben pieken in de afgelopen coronatijd door thuiswerken makkelijk opgevangen." Het is dus niet een noodgreep omdat het knooppunt qua internetcapaciteit 'klem' zit. Maar met het oog op ontwikkelingen in Nederland en ook specifiek in Rotterdam is de uitbreiding wel nodig voor de toekomst.

Daarbij lijkt de havenstad misschien wat ver vanaf AMS-IX' oorspronkelijke locatie in Amsterdam, maar dat is slechts schijn. Van Burgel legt uit dat er andere Internet Exchanges (IX'en) zijn die in één stad meerdere datacenters hebben die dan op grotere afstand van elkaar liggen dan Amsterdam-Rotterdam. Het is "een overzienbare afstand", verzekert de CEO van het grote Nederlandse internetknooppunt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.