Management

Privacy
afluisteren

Referendum over 'aftapwet' stap dichterbij

Actievoerders halen al tienduizend handtekeningen op.

17 augustus 2017

Actievoerders halen al tienduizend handtekeningen op.

Actievoerders hebben inmiddels al meer dan tienduizend handtekeningen opgehaald voor een raadgevend referendum over de 'aftapwet'.

De initiatiefnemers achter het zogeheten 'Sleepwet'-burgerinitiatief – een groep studenten uit Amsterdam – heeft dit bekendgemaakt op Twitter.

Om daadwerkelijk een referendum af te kunnen dwingen moeten in een tweede fase nog eens 300.000 handtekeningen worden verzameld. Hier staat een periode van 6 weken voor.
 

De geldigheid van de 10.000 handtekeningen moet nog worden geverifieerd door de Kiesraad. Mocht dit gebeuren, dan is het pas de tweede keer sinds de introductie van de referendumwet dat de grens van 10.000 handtekeningen is bereikt. De eerste keer ging het om Geenpeil die met zijn actie voor een referendum over het Oekraïne-verdrag die grens te halen.

Inbreuk op privacy

De aftapwet – formeel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten geheten - moet inlichtingendiensten als de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden geven om internetverkeer te verzamelen. De groep studenten die de petitie is gestart zegt zich zorgen te maken over privacy-inbreuken door de wet, en het gebrek aan maatschappelijke discussie hierover. De 'sleepnetbevoegdheid' voor de inlichtingendiensten gaat volgens privacyvoorvechters te ver, omdat ook gegevens van onschuldige burgers kunnen worden verzameld en opgeslagen.

De wet kwam met een ruime meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer. Onder meer wetenschappers en techbedrijven zijn bezorgd over de inzet van de aftapbevoegdheden. Het Kabinet stelt echter dat er voldoende waarborgen zijn om misbruik te voorkomen.

Onder meer privacyorganisatie Bits of Freedom zegt de actie van de studenten te steunen.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.