Innovatie & Strategie

Branche
Tim Cook

Recordkwartaal voor Apple ondanks dalende iPhone-verkoop

Apple's kwartaalcijfers doorbreken weer record, mede services die compenseren voor dalende iPhone-verkoop.

Apple-CEO Tim Cook © Apple
31 oktober 2019

Apple's kwartaalcijfers doorbreken weer record, mede services die compenseren voor dalende iPhone-verkoop.

Apple herpakt met zijn commercieel succesvolle vierde kwartaal van gebroken boekjaar 2019 de 'titel' van meest waardevolle beursbedrijf ter wereld. De beurswaarde is met 12 procent gestegen sinds de presentatie van nieuwe iPhones op 10 september. De kwartaalomzet is met 2 procent gestegen tot 64 miljard dollar. Dit ondanks tragere iPhone-verkoop én de gemiddeld minder hoge prijzen voor de paradepaardjes van het bedrijf.

Apple verwacht veel van de komende feestdagenperiode. De technologiegigant rekent op goede verkoop van iPhones, AirPods en de Apple Watch, maar ook van services als Apple TV+. De hoge verwachtingen zijn meer dan waar analisten op rekenden. Het aandeel ging in de handel nabeurs omhoog. De verwachtingen van investeerders waren overigens al niet laag vanwege de vorige maand onthulde, goed ontvangen nieuwe iPhones.

Groei door wearables

Van de opbrengsten in het nu afgesloten vierde kwartaal kwam 60 procent uit het buitenland. Dat kwam onder meer doordat de afzwakking van de verkoop in China beperkt werd gehouden. De nettowinst zakte van 14,1 miljard tot 13,7 miljard dollar, maar de resultaten waren toch beter dan wat analisten hadden verwacht.

De trend van de afnemende iPhone-verkoop is echter niet doorbroken. Ondanks een daling van de opbrengsten met 9 procent zijn de smartphones nog een zeer belangrijke inkomstenbron voor Apple. De groei komt nu van de categorie zogeheten wearables, zoals slimme horloges en (draadloze) headsets waaronder het overgenomen Beats van rapper Dr. Dre én de zelf ontwikkelde oordopjes AirPod. Van laatstgenoemde heeft Apple nu net een duurdere Pro-uitvoering met noise-cancelling uitgebracht.

'Apple Pay groter dan PayPal'

In een toelichting op de cijfers stipte topman Tim Cook onder meer de prestaties van Apple Pay aan. Volgens hem verwerkt de betaaldienst, die sinds kort ook in Nederland door banken omarmd is, inmiddels meer transacties dan betalingsdienstverlener PayPal. Bovendien groeit Apple Pay vier keer zo snel. Apple lanceerde onlangs ook een eigen creditcard. Die kan voortaan ook worden gebruikt om renteloos een nieuwe iPhone te kopen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.