Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
quantumchip

Quantum-programmeerlessen van Microsoft en Alphabet

Hoe programmeer je quantum computers? Microsoft, Google-moeder en tech-onderwijscommunity geven les.

© Qutech
27 mei 2019

Hoe programmeer je quantum computers? Microsoft, Google-moeder en tech-onderwijscommunity geven les.

Microsoft slaat de handen ineen met Google's moederbedrijf Alphabet en tech-onderwijscommunity Brilliant om mensen quantum programmeren te leren. De cursus begint met de basisconcepten en leidt naar programmeertaal Q#. Microsoft heeft dit ontwikkeld voor quantum computers en het eind 2017 vrijgegeven met zijn Quantum Development Kit.

Softwarebedrijf Microsoft heeft die ontwikkelkit voor quantum computers uitgebracht om programmeren voor quantum computers makkelijker te maken, en zo aan te jagen. Het nu aangeboden curriculum moet dat lat nog lager leggen, zodat veel meer mensen aan de slag kunnen om 'quantum software' te ontwikkelen. In de eigen aankondiging spreekt Microsoft van samenwerking met de opleiders van Brilliant.org, maar op de cursuspagina wordt ook duidelijk Google-moederbedrijf Alphabet genoemd. De experimentele X-tak van dat bedrijf heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de interactieve cursus voor quantum computing.

16 tot 24 uur

Studenten die zich aan deze ontwikkellessen wagen, worden stap voor stap meegenomen om quantum algoritmes te ontwikkelen. Daarbij is ook een simulator beschikbaar om de eigen creaties te kunnen draaien. De totale lengte van het lesprogramma is volgens Brilliant.org 16 tot 24 uur. Één van de vereisten vooraf is wel de cursus lineaire algebra.

De cursus bestaat uit zeven hoofdstukken die elk zijn verdeeld in meerdere lesmodules. De eerste hoofdstukken worden nu gratis aangeboden aan alle geregistreerde Brilliant-gebruikers. Dit aanbod heeft een beperkte houdbaarheid, stipt Microsoft aan onderaan zijn aankondigende blogpost. Wanneer de gratis toegang tot het begin van de cursus vervalt, wordt niet vermeld.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.