Development

Infrastructuur
Qualcomm voorziet einde juridisch conflicten Apple

Qualcomm voorziet einde juridisch conflicten Apple

Conflict duurt nu zo'n twee jaar. Fabrikanten maken elkaar over en weer verwijten.

29 november 2018

Conflict duurt nu zo'n twee jaar. Fabrikanten maken elkaar over en weer verwijten.

Qualcomm en Apple zijn dicht bij een oplossing van de juridische conflicten, waarvan de bron ligt in 2017. Dat zegt topman Steve Mollenkopf van Qualcomm in een gesprek met het Amerikaanse tv-station CNBC.

“We praten met elkaar als bedrijf”, zegt Mollenkopf. De afgelopen weken werd het conflict steeds scherper, maar volgens de Qualcomm-CEO zijn dat signalen dat de strijd in ‘het vierde kwart van een wedstrijd is, en niet in het eerste kwart’. “We hebben altijd gepraat over – ik ben erg vasthoudend – dat … de tweede helft van dit jaar en ingaand volgend jaar zijn we echt op de drempel om een oplossing te vinden en daarin verschillen we niet van mening.”

Royalties

De twee fabrikanten kregen in 2017 een conflict. Apple stapte toen naar de rechter omdat het de royalties te hoog vond die het aan Qualcomm moest betalen voor het gebruik van patenten van Qualcomm.

De patenten van Qualcomm met betrekking tot 3G- en 4G-telefoons, evenals andere functies zoals software, dwingen alle fabrikanten van smartphones die  verbinding maken met de nieuwere netwerken, licentiekosten moeten betalen, zelfs als ze geen Qualcomm-chips gebruiken. Deze kosten zijn gebaseerd op de waarde van de complete smartphone. Apple vond dat een vergoeding gebaseerd op de chipwaarde eerlijker was. 

Verkoopstops

Qualcomm eiste op zijn beurt een verbod op import van iPhones en iPads die uitgerust zijn met 4G-chipsets van Intel. Daarin wordt op een zestal punten inbreuk gemaakt op Qualcomms patenten, aldus de chipmaker. Het bedrijf diende daartoe een verzoek in bij de Federal Trade Commission. Ook zou er een verbod moeten komen op distributie van en marketing voor dergelijke apparaten. Ook wilde Qualcomm verkoopstops op iPhones afdwingen in bijvoorbeeld de VS en Duitsland.

Apple is niet de enige die vindt dat Qualcomm dure licentietarieven vraagt. Ook BlackBerry stapte naar de rechter om te veel betaalde royalties terug te eisen. Dat lukte, het Canadese bedrijf kreeg van een rechter ruim 800 miljoen dollar toegewezen.

En ook de EU veroordeelde Qualcomm tot het betalen van een miljard euro aan boetes voor het misbruiken van de dominante marktpositie, toen betaalde de chipmaker Apple juist weer om andere chipfabrikanten buiten de deur te houden. Qualcomm ging in beroep.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.