Loopbaan

Carriere
Guido van Rossum

Python-vader Guido van Rossum stopt ermee

Guido van Rossum, maker van programmeertaal Python, verlaat Dropbox en gaat met pensioen.

Python-vader Guido van Rossum © Dropbox
31 oktober 2019

Guido van Rossum, maker van programmeertaal Python, verlaat Dropbox en gaat met pensioen.

De Nederlandse schepper van de veelgebruikte programmeertaal Python stopt ermee. Hij heeft opgezegd bij zijn huidige werkgever Dropbox om met pensioen te gaan. Van Rossum was zesenhalf jaar in dienst bij de aanbieder van cloudopslag, die is gebouwd met Python. De vader van die taal heeft bij Dropbox onder meer gewerkt aan het promoten van 'onderhoudbare code', als tegengif voor 'cowboy coding culture'.

In juli vorig jaar heeft Van Rossum al een stap teruggezet wat betreft zijn grip op het door hem geschapen Python. De ontwikkelaar is toen afgestapt van zijn rol als hoofdbeslisser, de zogeheten Benevolent Dictator (For Live), voor de programmeertaal. Daarbij is geen opvolger benoemd voor die rol van sturende toezichthouder voor de ontwikkeling van Python. Van Rossum gaf toen aan geen onderdeel meer te willen zijn van het beslissingsproces. Nu zet hij de laatste stap terug.

Werk, werkplezier en cultuur

"Het is bitterzoet: ik verlaat Dropbox en nu ben ik met pensioen", kondigt Van Rossum zijn vertrek aan in een tweet. Hij geeft aan veel geleerd te hebben in zijn tijd als ingenieur bij de cloudaanbieder, en dat hij het werk zal missen. Bij het op Python gebouwde Dropbox heeft de vader van die taal veel werk én werkplezier gehad, zo geeft hij aan de blogpost waarin Dropbox afscheid van hem neemt.

"Hier was een bedrijf waar alles wat ze doen in Python was", memoreert Van Rossum zijn eerste contact met Dropbox in 2011. Hij zou zich dus prima kunnen vermaken ongeacht met welk deel van de codebasis hij zich bezig zou houden. In 2013 is de ontwikkelaar in dienst getreden bij de cloudopslagfirma. Daar heeft hij niet alleen aan de code van Dropbox en de verdere ontwikkeling van Python gewerkt, maar zich ook gestort op de ontwikkelaarscultuur en de werknemers van het bedrijf. Dit heeft een blijvende impact op Dropbox, geeft de firma aan in de blogpost.

Slim bij de start

"Er was een klein aantal zeer slimme, zeer jonge developers die een grote hoeveelheid zeer slimme code produceerden die alleen zij konden begrijpen", schetst Van Rossum de beginsituatie bij zijn aantreden. "Dat is waarschijnlijk de juiste houding om te hebben als je een echt kleine start-up bent." Maar wanneer een bedrijf groeit, wordt deze aanpak een probleem, want nieuwe developers kunnen de al geschreven code dan niet doorgronden.

Van Rossum noemt deze aanpak 'cowboy coding culture' en is daar tegenin gegaan met het oog op onderhoudbaarheid voor de langere termijn. Code die goed te onderhouden is, is volgens hem namelijk belangrijker dan slim geschreven code. Deze overtuiging heeft hij zowel verbaal uitgedragen naar mede-ontwikkelaars als ook technisch uitgedragen door cryptische code te herschrijven met oog op onderhoudbaarheid.

Belang van testing

Naast het schrijven van betere, toegankelijkere code heeft Van Rossum zich bij Dropbox ook ingezet voor testing. De cultuur voor het testen van geproduceerde code is ook van groot belang. De aanpak van continuous development en continuous integration moet niet stuiten op fouten in testprocedures, waar Dropbox nogal eens tegenaan liep. Twee ingenieurs bij het bedrijf is het op gegeven moment opgevallen dat maar weinig van hun collega's probeerden te begrijpen waarom tests niet goed bleken te werken, en dus foutresultaten gaven voor geschreven code.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.