Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicroam belooft veilig internet met WiFi-hotspots in Amsterdam

Een groot nadeel van openbare WiFi-hotspots is dat er behoorlijk wat securityrisico's aan kleven. Zo kunnen hackers via een openbare verbinding data onderscheppen die gebruikers uitwisselen met de websites die zij bezoeken. Beveiligingsexperts raden dan ook af om zomaar verbinding te maken met een openbaar draadloos netwerk. Gebruik van gesloten WiFi-netwerken kan echter omslachtig zijn. Publicroam belooft uitkomst, door het gemak van openbare WiFi veiliger te maken.
Free wifi

Publicroam heeft een eenvoudige visie: veilige toegang tot openbare WiFi-netwerken waarbij je privacy beschermd wordt. De dienst wordt sinds maandag ook ingezet op een aantal plekken in Amsterdam, meldt het bedrijf op zijn website. Op dit moment gebruiken 50 locaties in de hoofdstad het draadloze netwerk, vanaf 1 januari aanstaande komen daar nog eens 150 locaties bij.

Het interessante is dat al die gastnetwerken aan elkaar gekoppeld worden, zodat gebruikers er automatisch verbinding mee kunnen maken. Één keer inloggen op een Publicroam-locatie is voortaan vanzelf verbinding kunnen maken op al die andere locaties. Publicroam doet hierbij dienst als poortwachter. 

Hoe werkt het?

Publicroam gebruikt dezelfde opzet als govroam (voor ambtenaren) en eduroam (voor studenten en docenten). Het bedrijf laat WiFi access points de netwerknaam (SSID) 'publicroam' uitzenden. Gebruikers maken vervolgens eenmalig een account hiervoor aan, dat gekoppeld wordt aan hun telefoonnummer. 

Een apparaat maakt met zo'n account automatisch verbinding met het access point en verstuurt de inloggegevens versleuteld door naar de centrale RADIUS-server van Publicroam. Deze poortwachter controleert dan of de gegevens kloppen en stuurt de verificatie terug naar de gastorganisatie waar het gebruikte access point staat.

Gebruikers merken niets van dit proces: apparaten maken automatisch verbinding met draadloze netwerken die bij Publicroam zijn aangesloten. Dat betekent dus dat gebruikers niet bij elk ander WiFi-netwerk telkens opnieuw moeten inloggen. Hun apparaten zetten de verbinding zelf op en gaan automatisch het verificatieproces in.

Is gratis ook echt gratis?

Voor eindgebruikers is Publicroam volledig gratis te gebruiken. Maar bij veel diensten betekent dit dat er met persoonlijke data betaald wordt. Analyse van verkeersgegevens kan immers interessante informatie opleveren voor gerichte reclames. Veel aanbieders van gratis WiFi voor derden, zoals koffiehuizen en restaurants, hebben een dergelijk verdienmodel. Bij Publicroam is dit niet het geval, verzekert het bedrijf op zijn website.

Publicroam verzamelt wel bepaalde gegevens, zoals het telefoonnummer dat bij een account hoort en met welk apparaat iemand online gaat. Deze informatie wordt, zo zegt Publicroam, alleen gebruikt om misbruik tegen te gaan, om de dienst te verbeteren en om het gebruik van de dienst te monitoren. Gebruiksgegevens worden maximaal drie maanden bewaard. Wordt een account opgezegd, dan worden de accountgegevens nog maximaal zes maanden bewaard.

Verder zegt Publicroam niet het surfgedrag te monitoren van mensen die gebruikmaken van het WiFi-netwerk. Daarentegen mogen gastorganisaties met access points voor deze vorm van gratis WiFi wel automatisch verkeer filteren en bepaalde websites blokkeren. Daarnaast kunnen zij de bandbreedte per gebruiker beperken en het streamen van content aan banden leggen.

Wie betaalt er dan?

Publicroam kost natuurlijk wel geld, maar die kosten worden betaald door de bedrijven en organisaties die het gastnetwerk aan willen bieden. Publicroam vraagt een kleine vergoeding om de infrastructuur in stand te houden. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van het aantal bezoekers op het netwerk bij de betreffende gastorganisatie. Verder wordt er een eenmalige vergoeding gevraagd voor de aansluiting. De specifieke kosten heeft het bedrijf niet bekendgemaakt.

Het uiteindelijke doel is om in heel Nederland een veilig WiFi-netwerk op te zetten. In Amsterdam moet het netwerk volgend jaar al op veel plekken - zoals bibliotheken, sportparken en het Stedelijk Museum - te gebruiken zijn. Maar ook buiten de hoofdstad zijn al vele honderden plekken die het systeem gebruiken. Deze hotspots zijn in onder meer Alkmaar, Den Haag en Delft te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in