Loopbaan

Carriere
Klaas Wierenga

Internet Hall of Fame eert Nederlandse initiatiefnemer Eduroam

Eduroam-initiatiefnemer Klaas Wierenga krijgt plaatsje in Internet Hall of Fame.

eduroam-maker Klaas Wierenga © eduroam, GéANT
30 september 2019

Eduroam-initiatiefnemer Klaas Wierenga krijgt plaatsje in Internet Hall of Fame.

De Nederlander Klaas Wierenga is opgenomen in de Internet Hall of Fame, een lijst met mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het huidige internet. Wierenga is de initiatiefnemer van eduroam, een systeem waarmee studenten en docenten met één account over de hele wereld wifi-netwerken van onderwijsinstellingen kunnen gebruiken.

Wierenga bedacht eduroam bijna twintig jaar geleden toen hij werkzaam was bij SURFnet. Hij kwam bij veel verschillende onderwijsinstellingen en moest op elk wifi-netwerk inloggen. Met eduroam ontwikkelde hij een systeem waarbij een student of docent automatisch toegang krijgt tot het wifi-netwerk van deelnemende scholen en universiteiten. Inmiddels is eduroam beschikbaar in 101 landen en doen bijna dertigduizend onderwijsinstellingen mee.

Wierenga zegt in een statement dat hij 'overweldigd is'. "Ik ben heel blij en zeer vereerd met deze erkenning voor mij persoonlijk. Maar vooral omdat het niet onopgemerkt is gebleven dat honderden leden van de ‘eduroam-familie’ zich hebben ingezet, met behulp van de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap, om iets buitengewoons te bouwen.”

Elf nieuwelingen in de lijst

De Internet Hall of Fame is een initiatief van de achterliggende non profitorganisatie. De lijst eert mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming of ontwikkeling van het internet. Dit jaar zijn er elf mensen in de lijst opgenomen, waaronder Wierenga en meerdere Amerikanen. 

In de Internet Hall of Fame staan ook bekendere namen als Linus Torvalds (uitvinder van het Linux-besturingssysteem), Tim Berners-Lee (uitvinder van het wereldwijde web) en Al Gore (voormalig vice president van de VS die zich inzette voor het internet). 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.