Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Hall of Fame eert Nederlandse initiatiefnemer Eduroam

De Nederlander Klaas Wierenga is opgenomen in de Internet Hall of Fame, een lijst met mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het huidige internet. Wierenga is de initiatiefnemer van eduroam, een systeem waarmee studenten en docenten met één account over de hele wereld wifi-netwerken van onderwijsinstellingen kunnen gebruiken.
eduroam, Internet Hall of Fame
© eduroam, GéANT
eduroam, G�ANT

Wierenga bedacht eduroam bijna twintig jaar geleden toen hij werkzaam was bij SURFnet. Hij kwam bij veel verschillende onderwijsinstellingen en moest op elk wifi-netwerk inloggen. Met eduroam ontwikkelde hij een systeem waarbij een student of docent automatisch toegang krijgt tot het wifi-netwerk van deelnemende scholen en universiteiten. Inmiddels is eduroam beschikbaar in 101 landen en doen bijna dertigduizend onderwijsinstellingen mee.

Wierenga zegt in een statement dat hij 'overweldigd is'. "Ik ben heel blij en zeer vereerd met deze erkenning voor mij persoonlijk. Maar vooral omdat het niet onopgemerkt is gebleven dat honderden leden van de ‘eduroam-familie’ zich hebben ingezet, met behulp van de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap, om iets buitengewoons te bouwen.”

Elf nieuwelingen in de lijst

De Internet Hall of Fame is een initiatief van de achterliggende non profitorganisatie. De lijst eert mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming of ontwikkeling van het internet. Dit jaar zijn er elf mensen in de lijst opgenomen, waaronder Wierenga en meerdere Amerikanen. 

In de Internet Hall of Fame staan ook bekendere namen als Linus Torvalds (uitvinder van het Linux-besturingssysteem), Tim Berners-Lee (uitvinder van het wereldwijde web) en Al Gore (voormalig vice president van de VS die zich inzette voor het internet). 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in