Innovatie & Strategie

Netwerken
5G-mast

Providers: 'Burgers houden komst 5G-masten tegen'

Bewoners op diverse plekken bang voor gezondheidsschade door 5G-straling.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Diogo Duarte
26 februari 2020

Bewoners op diverse plekken bang voor gezondheidsschade door 5G-straling.

Telecomproviders slaan alarm: op diverse plekken proberen burgers de komst van mobiele masten voor het 5G-netwerk tegen te houden. De critici zijn bang voor gezondheidsschade door straling via het netwerk. Het RIVM zei eerder dat de niveaus van individuele antennes onder de limieten blijven die in Europees verband als aanvaardbaar zijn vastgesteld. Maar of de toevoeging van 5G helemaal veilig is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden, aldus het RIVM.

De bedoeling is dat het totaal aantal mobiele antennes in Nederland de komende jaren met in ieder geval 10 procent toeneemt. Critici zijn echter bang dat de straling van deze antennes voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Die angst maakt dat de aanvragen voor nieuwe antennes en masten van telecomproviders "bijzonder traag en stroperig" verlopen, zo laten de providers tegenover het AD weten.

Bewoners stappen vaker naar de rechter om de komst van nieuwe masten te blokkeren, waardoor trajecten veel langer duren dan de normale anderhalf tot twee jaar. KPN was in Nieuw Vennep zelfs twaalf jaar bezig met de aanvraag van een mast. "We zien dat mensen liever geen antennes in hun directe omgeving hebben", zegt ook T-Mobile. 

Ook bedrijven blokkeren

De druk van de bewoners zorgt er inmiddels ook voor dat steeds meer bedrijven de antennes van hun daken houden. Volgens Rob Bongenaar, directeur van belangenclub Monet die namens KPN, T-Mobile en Vodafone contacten met de overheid onderhoudt, is het al moeilijk om het bestaande antennepark in de lucht te houden. "Laat staan de voor 5G benodigde uitbreiding realiseren." 

Bongenaar wil dan ook dat de overheid een bijdrage gaat leveren voor de uitbreiding van het netwerk. Bongenaar pleit ervoor dat bedrijven in het uiterste geval wettelijk verplicht worden om masten op hun daken toe te laten. 

Schade door straling ongewis

Het RIVM benadrukte in januari dat er tot nu toe geen enkel bewijs is gevonden dat blootstelling aan straling onder de gestelde limieten schadelijk is. De organisatie deed onderzoek naar eventuele risico's van 5G en concludeerde dat er geen reden is om aan te nemen dat 5G extra gevaren oplevert.

Toch is het volgens het RIVM te vroeg om vast te stellen dat de toevoeging van 5G helemaal veilig is. Er ontbreken namelijk nog gegevens over 'complexe realistische blootstellingssituaties'. De organisatie adviseert dan ook om de komende jaren periodiek onderzoek te blijven doen.

Lees meer over
4
Reacties
Mark Janssen 12 mei 2020 10:44

5G WiFi is niet hetzelfde als 5G gsm. 5G Wifi is inderdaad 5GHz, maar met een lager vermogen. De 5 uit het 5G mobiele netwerk staat voor Fifth Generation en heeft zendfrequenties van vele 10 tallen hogere frequenties tot 60GHz. RIVM benadrukt dat er geen bewijs is voor gevaar voor de gezondheid omdat deze ver onder de gestelde normen blijven. Maar dat is wel nadat men speciaal voor 5G de norm even 100 maal naar boven heeft bijgesteld. 60V/m i.p.v. 0,6V/m Ja zo kunnen we natuurlijk wel iets veilig krijgen. Daarnaast is het twijfelachtig waarvoor men dit netwerk nou zo nodig wil implementeren. Echt alleen voor sneller internet? Het wordt er ongeveer 0,2 sec sneller van. Of is het de infrastructuur voor de ondertussen mythische IoT, waarbij men van alles digitaal wil volgen, regelen zonder dat de invloed van de burger nog nodig is? men is er niet duidelijk over, daar het aan onafhankelijk onderzoek tekort schiet. En dat wat aan onafhankelijk onderzoek beschikbaar is, is allerminst positief, maar deze geluiden komen als vanzelfsprekend niet via de reguliere media kanalen gecommuniceerd.
Bezint eer ge begint.
https://www.5bburgers.nl/

Anton Braat 03 maart 2020 05:59

Dan moet men ook geen computer gebruiken met wifi.

Bop 02 maart 2020 14:00

En ja, nu al kijk ik vanuit huis tegen een tros antennes aan op 100 meter afstand.
Toch niet echt prettig.

Bop 02 maart 2020 13:59

Ik heb niet eens behoefte aan 5G.

En er zouden idioot veel antennes voor moeten worden geïnstalleerd, waarvoor ook nog eens heel hoge rechten moeten worden betaald.
Is dat zelfs maar rendabel?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.