Overslaan en naar de inhoud gaan

Promovenda VU verbetert zoektechniek

Volgende week promoveert Anna Tordai aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een techniek waarmee digitale collecties beter in combinatie kunnen worden doorzocht. Kern van de nieuwe techniek is een stelsel van synoniemenlijsten en verbindingen dat de zoekende gebruiker sneller naar zijn vondsten kan leiden.
Op zoek naar geld
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De techniek van Tordai is een uitkomst voor bijvoorbeeld instellingen voor cultureel erfgoed zoals musea en bibliotheken. Die maken steeds vaker hun collecties beschikbaar op internet en zijn steeds meer geïnteresseerd in deelname aan grote portalen waarop diverse collecties staan. Een voorbeeld van een dergelijk portaal is het Europees project Europeana (europeana.org).

Gelijk laten lopen

Het probleem bij het zoeken in zo'n portaal is, dat niet elke deelnemende instelling dezelfde termen hanteert. Om ervoor te zorgen dat soortgelijke objecten makkelijker te vinden zijn, moeten gecontroleerde lijsten met zoektermen van specifieke collecties worden gekoppeld. Het maken van die koppeling is cruciaal, als het verkeerd gaat, kan het de nekslag voor een portaal betekenen.

Handmatig of automatisch

Tordai toont aan dat het gebruik van meer dan één verbindingstechniek om de optimale deelverzamelingen van verbindingen (handmatig) uit te kiezen de zoekresultaten beter maakt. Op die manier wordt ook beter duidelijk waarom een verbinding is gemaakt. Tijdens het promotie-onderzoek bleek wel dat mensen inconsistent zijn bij het evalueren van verbindingen. Een goede training voor de handmatige selecteurs kan veel problemen voorkomen.

Praktisch nut

De methoden van Tordai kunnen praktisch overal worden toegepast waar gecontroleerde lijsten met zoektermen en terminologieën voorkomen. Bijvoorbeeld als twee ziekenhuizen moeten fuseren, een scenario dat in de nabije toekomst best vaak voor zou kunnen komen. In zo'n geval moeten de terminologieën van beide ziekenhuizen op bijvoorbeeld medicatielijsten en behandelingsplannen aan elkaar worden verbonden. Pas dan kan de staf van de twee samengevoegde ziekenhuizen als een geheel opereren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in