Overslaan en naar de inhoud gaan

Prognose UWV: Bijna 6 procent meer ICT-banen in 2021

Het aantal banen in de sector informatie en communicatie neemt in 2021 naar verwachting met 6 procent toe. Dat stelt het UWV in een arbeidsmarktprognose voor dit jaar. De groei heeft volgens de organisatie onder meer te maken met de versneld toegenomen digitaliseringsbehoefte.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In totaal komen er 21.000 banen bij in de sector informatie en communicatie, verwacht het UWV. Daarmee heeft de sector procentueel gezien de grootste toename in het aantal banen. Die groei is volgens het UWV in lijn met de ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Toch valt de groei op, aangezien de meeste sectoren juist een krimp laten zien in het aantal banen. Het UWV wijst er echter op dat de digitaliseringsbehoefte door de coronacrisis flink is toegenomen. "Omdat meer mensen thuis werken, thuis onderwijs geven of krijgen neemt de vraag naar ICT-oplossingen sterker toe. Daarnaast is er ook door de pandemie een sterkere toename in het aanbieden van online diensten, zoals vanuit de detailhandel en de horeca", aldus de organisatie. 

Dat die behoefte groeit, is niet alleen maar goed nieuws. De ICT-arbeidsmarkt is al enige tijd krap, waardoor het de vraag is of er wel genoeg personeel te vinden is om aan de behoefte te voldoen. Afgelopen oktober bleek uit cijfers van de Intelligence Group en Jobdigger dat 14 procent van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt IT-functies betreffen. Het UWV meldde in diezelfde maand bovendien dat de ICT-sector nog altijd de hoogste vacaturegraad van Nederland heeft, en dat de spanning op de ICT-arbeidsmarkt hoog blijft. 

Totaal aantal banen daalt

De prognose voor de totale Nederlandse arbeidsmarkt is een stuk minder positief. Het UWV verwacht dat het totaal aantal banen in 2021 uitkomt op bijna 10,6 miljoen. Dat is een daling van 189.000 banen in twee jaar tijd. De meeste banen verdwijnen in sectoren die direct door de contactbeperkende maatregelen getroffen worden. Daarnaast verdwijnen er veel banen in sectoren met veel flexibele contracten, zoals uitzendbureaus en de horeca. 

Ook binnen de sector informatica en communicatie verdwijnen wel een aantal banen. Binnen deze sector zitten namelijk niet alleen IT-bedrijven, maar ook uitgeverijen en andere mediabedrijven. Die organisaties hebben minder advertentie-inkomsten, waardoor er daar wel banen verdwijnen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in