Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers blijven schaars ondanks dalend aantal vacatures

Het aantal IT-vacatures is tijdens de coronacrisis afgenomen. Toch blijven IT'ers schaars op de markt: 14 procent van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt betreft IT-functies. Zeker applicatieprogrammeurs zijn gewild, evenals managers informatie- en communicatietechnologie. Dat blijkt uit cijfers van de Intelligence Group en Jobdigger.
smartphone, laptop, bureau, opgeruimd
© Logpoint
Logpoint

Het aantal IT-vacatures is in week 41 afgenomen tot ongeveer 2.000. Daarmee lijkt de dalende trend van het afgelopen jaar zich te stabiliseren, stelt de Intelligence Group. Bovendien zijn IT'ers nog steeds erg gewild op de markt. Zo heeft een actief werkzoekende applicatieprogrammeur de keuze uit 19 openstaande vacatures. En ook managers informatie- en communicatietechnologie, databank- en netwerkspecialisten, netwerk- en systeemtechnici en systeembeheerders blijken schaars.

De constatering van de Intelligence Group staat niet op zichzelf. Het UWV meldde eerder deze maand nog dat de ICT-sector nog altijd de hoogste vacaturegraad van Nederland heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er per duizend banen maar liefst 43 vacatures. Toch is ook binnen de ICT-sector een daling te zien in de vacaturegraad. In het eerste kwartaal van dit jaar lag deze namelijk nog boven de 50. 

Veel werk voor hbo'ers

Er zijn echter wel flinke verschillen zichtbaar binnen de opleidingsniveaus. Vooral onder hoogopgeleiden is sprake van schaarste. Op hbo-niveau hebben actief werkzoekende applicatieprogrammeurs de keuze uit maar liefst 35 vacatures. Voor de andere schaarse beroepen kunnen werkzoekende IT-experts uit meer dan vijf openstaande functies kiezen.

Op WO-niveau liggen vraag en aanbod veel dichter blij elkaar. Daar zijn vooral wiskundigen, actuarissen en statistici extreem schaars: zij kunnen uit zeven openstaande vacatures kiezen. Op mbo-niveau staat geen enkele IT-functie op de lijst met meest schaarse beroepen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in