Loopbaan

Carriere
Werken

IT'ers blijven schaars ondanks dalend aantal vacatures

14 procent van meest schaarse functies zijn IT-functies

© Logpoint
29 oktober 2020

14 procent van meest schaarse functies zijn IT-functies

Het aantal IT-vacatures is tijdens de coronacrisis afgenomen. Toch blijven IT'ers schaars op de markt: 14 procent van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt betreft IT-functies. Zeker applicatieprogrammeurs zijn gewild, evenals managers informatie- en communicatietechnologie. Dat blijkt uit cijfers van de Intelligence Group en Jobdigger.

Het aantal IT-vacatures is in week 41 afgenomen tot ongeveer 2.000. Daarmee lijkt de dalende trend van het afgelopen jaar zich te stabiliseren, stelt de Intelligence Group. Bovendien zijn IT'ers nog steeds erg gewild op de markt. Zo heeft een actief werkzoekende applicatieprogrammeur de keuze uit 19 openstaande vacatures. En ook managers informatie- en communicatietechnologie, databank- en netwerkspecialisten, netwerk- en systeemtechnici en systeembeheerders blijken schaars.

De constatering van de Intelligence Group staat niet op zichzelf. Het UWV meldde eerder deze maand nog dat de ICT-sector nog altijd de hoogste vacaturegraad van Nederland heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er per duizend banen maar liefst 43 vacatures. Toch is ook binnen de ICT-sector een daling te zien in de vacaturegraad. In het eerste kwartaal van dit jaar lag deze namelijk nog boven de 50. 

Veel werk voor hbo'ers

Er zijn echter wel flinke verschillen zichtbaar binnen de opleidingsniveaus. Vooral onder hoogopgeleiden is sprake van schaarste. Op hbo-niveau hebben actief werkzoekende applicatieprogrammeurs de keuze uit maar liefst 35 vacatures. Voor de andere schaarse beroepen kunnen werkzoekende IT-experts uit meer dan vijf openstaande functies kiezen.

Op WO-niveau liggen vraag en aanbod veel dichter blij elkaar. Daar zijn vooral wiskundigen, actuarissen en statistici extreem schaars: zij kunnen uit zeven openstaande vacatures kiezen. Op mbo-niveau staat geen enkele IT-functie op de lijst met meest schaarse beroepen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.