Loopbaan

Carriere
Werk

UWV: ICT-sector heeft nog altijd hoogste vacaturegraad

Vacaturegraad door coronacrisis wel gedaald.

8 oktober 2020

Vacaturegraad door coronacrisis wel gedaald.

De ICT-sector heeft nog altijd de hoogste vacaturegraad in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Per duizend banen zijn er maar liefst 43 vacatures. Toch heeft ook de ICT-sector te lijden onder de coronacrisis.

De vacaturegraad in de ICT-sector ligt vele malen hoger dan die van de andere sectoren. In het tweede kwartaal van 2020 was de vacaturegraad over alle sectoren samen 24 vacatures per duizend banen. In diezelfde periode waren er binnen de ICT dus 43 vacatures per duizend banen. Toch is ook hier sprake van een daling: in het eerste kwartaal van dit jaar lag de vacaturegraad in deze sector nog boven de 50. 

Volgens het UWV is de spanning op de ICT-arbeidsmarkt dan ook nog steeds hoog. ICT-beroepen en technische beroepen waren in het tweede kwartaal de enige beroepsklassen waar sprake was van krapte. Er zijn zelfs een paar beroepen waarbij de arbeidsmarkt zeer krap is. Dat geldt onder meer voor software- en applicatieontwikkelaars.

Aantal vacatures afgenomen

Hoewel de ICT-sector dus nog altijd krap is, is er wel een daling zichtbaar in het aantal vacatures. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er nog 14.200 openstaande vacatures in de ICT-sector, in het tweede kwartaal waren dat er 13.700. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 is de daling in het aantal vacatures nog veel groter, namelijk 21 procent. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.