Overslaan en naar de inhoud gaan

Prins pleit voor modernisering onderwijs, vooral over tech

Prins Constantijn hamert op het belang van technologie in het onderwijs. In een interview met AD.nl zegt hij: “Ik merk dat er sinds de dertig jaar dat ik op school zat zo weinig veranderd is. Het natuurkundeboek van mijn zoon dateert van eind vorige eeuw, de gulden staat er nog in.” In hetzelfde interview zegt hij dat zijn kinderen geen onderwijs in digitale vaardigheden krijgen.
Prins Constantijn, leider van StartupDelta
© Het Koninklijk Huis
Het Koninklijk Huis

Constatijn is sinds anderhalf jaar ambassadeur van het Nederlandse overheidsprogramma voor start-ups StartupDelta. Hij nam de taken over van Neelie Kroes. Hij vindt Nederland niet ambitieus genoeg als het om start-ups gaat. Tegen het AD zegt hij: “Ik mis een gemeenschappelijke ambitie als Nederland. Het start-upbeleid is versnipperd en vaak regionaal of per sector vormgegeven. Universiteiten kunnen hun kennis beter te gelde maken door een omgeving te stimuleren waarin innovaties via bedrijfjes naar de markt worden gebracht.”

En ook de start-ups zelf missen ambitie, zegt de Prins. “Het manco is ons lage ambitieniveau. Ik sprak laatst Sytse Sijbrandij, hij richtte softwarebedrijf Gitlab op en verhuisde naar San Francisco. Door mijn Nederlandse bescheidenheid snijd ik me telkens in mijn vingers, zegt hij. Dat vat het goed samen.”

Aantrekken van talent

Het kabinet zou kunnen helpen bij het aantrekken van talent, zegt de Prins. “De start-upvisumregeling loopt goed, alleen mag je enkel de oprichter hierheen halen. Veel founders nemen graag hun team mee.”  En ook zou de overheid de kennismigrantenregeling beter kunnen toesnijden op start-ups. “Dat kan door de salarisgrens te verlagen. Verder is het fiscaal lastig om werknemers van start-ups in aandelen uit te betalen.''

Ook IT’ers vinden dat meer focus op technologie moet komen in het onderwijs. Uit onderzoek van AG Connect afgelopen zomer bleek dat dat ze vinden de politiek moet afdwingen dat binnen een paar jaar informatica/programmeren/digitale geletterdheid dan wel computational thinking een verplicht vak is in het basisonderwijs. Voor het voortgezet onderwijs wil zelfs 95 procent dit vak verplicht stellen. En dat moet binnen drie jaar gebeuren. Bijna de helft vindt zelfs dat het al komend schooljaar (2018/2019) ingevoerd moet worden als verplicht vak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in