Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Huawai-pand

Pressie VS doet Huawei commercieel geen pijn

Huawei voelt nog geen financiële pijn van Amerikaanse ban en oproep tot vogelvrijverklaring in andere landen.

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com Open Grid Scheduler
23 april 2019

Huawei voelt nog geen financiële pijn van Amerikaanse ban en oproep tot vogelvrijverklaring in andere landen.

Het Chinese technologieconcern Huawei Technologies heeft de verkoop van zijn producten in het eerste kwartaal stevig opgevoerd. Daarmee blijven de Chinezen de toenemende druk weerstaan van de Verenigde Staten, die het bedrijf betichten van te nauwe banden met de Chinese overheid.

De kwartaalopbrengsten bedroegen bijna 180 miljard yuan, wat omgerekend neerkomt op een kleine 24 miljard euro. Dat is een forse 39 procent meer dan het bedrag wat een jaar terug in de boeken ging. Er werden alles bij elkaar 59 miljoen smartphones aan de man gebracht en meer dan 70.000 zogeheten basisstations voor 5G.

Vrees voor spionage en sabotage

Huawei slaagde er verder in om veertig deals te sluiten met bijvoorbeeld telecombedrijven over het aanbieden van dat nieuwe supersnelle internet. Volgens het handelsbericht lag de winstmarge rond de 8 procent, wat neerkomt op een lichte stijging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De VS roepen bondgenoten al een tijdje op Huawei in de ban te doen. Ook in Nederland was onlangs ophef over Huawei. Digitale netwerken, zoals het nog aan te leggen 5G, zouden kwetsbaar zijn voor spionage en sabotage. Zorgen om invloed van de Chinese overheid wakkert wantrouwen aan tegen telecomleverancier Huawei. Het kabinet wikt en weegt op het ogenblik of dat bedrijf een rol mag spelen in de aanleg van het nieuwe telecomnetwerk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.