Overslaan en naar de inhoud gaan

'Persoonsgegevens Nederlanders slecht beveiligd door testbedrijf'

De persoonsgegevens van tienduizenden Nederlanders die zich via het commerciële testbedrijf U-Diagnostics hebben laten testen op corona, zijn ingezien door Nieuwsuur. Het journalistieke programma stelt dat de informatie slecht beveiligd was: persoonsgegevens werden via WhatsApp gedeeld, evenals inloggegevens voor een database.
datalek
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

U-Diagnostics test naar eigen zeggen duizenden mensen per dg op corona via de posten onder de merknaam Health Check Centre. Nieuwsuur ontdekte dat het bedrijf een WhatsApp-groep heeft die functioneert als helpdesk, waarin gegevens over deze mensen werden gedeeld. In de groep zitten ongeveer 300 medewerkers die testen afnemen. Zij stellen via WhatsApp praktische vragen aan collega's. Daarbij worden ook persoonlijke en medische gegevens van patiënten uitgewisseld, net als foto's van paspoorten, rekeningafschriften en testuitslagen. Alle 300 leden kunnen die informatie zien.

Slecht beveiligde database

De appgroep wordt ook gebruikt om wachtwoorden op te vragen om in het systeem te komen. Omdat er geen extra beveiliging wordt gehanteerd, zoals een tweestapsverificatie of een persoonlijke sms-code, kon Nieuwsuur ook in de database van U-Diagnostics komen met daarin de gegevens van tienduizenden op corona geteste personen. Het gaat onder meer om werknemers van voedingsmiddelenconcern Ahold, spelers van FC Utrecht, huisartsenpraktijken en zorginstellingen.

Ook het ministerie van Defensie liet militairen die uitgezonden worden testen bij U-Diagnostics. Volgens Nieuwsuur zijn persoonlijke gegevens van militairen, inclusief BSN- en paspoortnummers allemaal in de database te vinden. "Ook kan in het systeem worden opgezocht waar de militairen een coronatest deden en waar ze vervolgens naartoe vertrokken", aldus het programma. 

Defensie laat tegenover Nieuwsuur weten dat het contact heeft opgenomen met U-Diagnostics en samen met het bedrijf beoordelen wat er is gebeurd, hoe dat heeft kunnen gebeuren en hoe het hersteld kan worden. Ook heeft Defensie een voorlopige melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is het testen via U-Diagnostics per direct opgeschort. 

Directeur Maarten Cuppen van U-Diagnostics zegt dat de beveiliging beter had gekund en laat weten maatregelen te hebben genomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in