Management

Infrastructuur
dalende lijn

PC-markt zakt verder in, volgens Gartner

De verkoop van pc's daalde het vierde kwartaal met 4,3 procent.

© Pixabay CC0 Public Domain
11 januari 2019

De verkoop van pc's daalde het vierde kwartaal met 4,3 procent.

Gartner voorspelde begin vorig jaar nog een opleving van de pc-markt, maar die kwam niet uit de verf. Gartner wijst twee oorzaken aan.

Het gaat nog om voorlopige cijfers over de ontwikkeling van de pc-markt in 2018. Maar Gartner is voldoende zeker om te stellen dat over het hele jaar 259,4 miljoen pc's werden gekocht, een daling van 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal bedroeg de daling zelfs 4,3 procent, doorgaans een van de belangrijkste seizoenen voor de pc-verkoop vooral vanwege de vraag van consumenten en kleiner MKB. Maar het  cadeauseizoen kenmerkte zich door een tegenvallende vraag naar pc's door consumenten. "De feestdagen zijn niet langer een drijvende kracht achter de verkoop van consumenten-pc's', zegt Mikako Kitagawa, hoofd-analist bij Gartner.

Net toen de vraag begon aan te trekken, zorgde een gebrek aan processorchips (cpu's) voor een opstopping in de toeleveringsketen. Daardoor kwam het verkoopcijfer in het vierde kwartaal zo laag uit, nadat in het tweede en derde kwartaal een groei was te zien, concludeert Kitagawa.

Daarnaast waren politieke en economische kwesties in bepaalde landen de oorzaak voor een remmende vraag naar pc's en viel de opleving in het tweede en derde kwartaal ook lager uit da verwacht.

Verschuiving in de top-3

Steeds meer pc-leveranciers verliezen terrein ten gunste van de top drie die nog altijd bestaat uit Lenovo, HP Inc en Dell. samen zijn ze goed voor 63 procent van alle pc-leveranties. Lenovo nam dit jaar wel de marktleiderspositie over van HP Inc. Dat kwam in belangrijke mate doordat Lenovo de activiteiten van Fujitsu inlijfde in de vorm van een joint-venture.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.