Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chipsprijzen dalen komend jaar'

De prijzen van chips komen volgend jaar mogelijk nog verder onder druk te staan, stellen financieel analisten van investeringsbank Goldman Sachs. Het overschot aan de aanbodzijde van diverse soorten chips houdt aan. Toch zullen er geen grote prijsdalingen zijn.
Optane-geheugen Intel
© Intel
Intel

De door Goldman Sachs aangestipte overschotten betreffen vooral geheugenchips, van de types DRAM (voor computerwerkruimte) en NAND (voor bijvoorbeeld flash-opslag en SSD's). Bij laatstgenoemde is er vooral sprake van verzadiging, melden analisten van de investeringsbank in een rapportage aan cliënten. De problemen met voorraden en prijzen die chipfabrikanten al plagen, kunnen komend jaar nog verergeren, meldt persbureau Bloomberg op basis van de financiële rapporten.

Varkenscyclus

Voor investeerders zijn aandelen in geheugenchipfabrikanten nu door Goldman Sachs teruggeschaald van 'aantrekkelijk' naar 'neutraal'. De prijspressie en verwachte verergering is echter goed nieuw voor afnemers, zoals computer- en opslagfabrikanten maar uiteindelijk ook ICT-gebruikende bedrijven en eindgebruikers. Zij kunnen prijsdalingen en/of capaciteitsstijgingen tegemoet zien. Deze neergang komt na negen kwartalen van groei, maar zal volgens Goldman Sachs waarschijnlijk wel minder erg zijn dan eerdere chipsdips.

Daarnaast zal het ook weer een tijdelijk voordeel zijn: chipfabrikanten gaan in reactie hun bestedingen en productie terugdringen. Daardoor slinken voorraden en is er op termijn geen sprake meer van overschotten. Daarna kunnen de prijzen dus weer stijgen. Dit is de zogeheten varkenscyclus die geen nieuw fenomeen is in de chipmarkt: dit economische fenomeen speelt daar al vele jaren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in